Хранилката на Лукойл се оказа по-голяма, отколкото предполагахме. Оказа се,

...
Хранилката на Лукойл се оказа по-голяма, отколкото предполагахме. Оказа се,
Коментари Харесай

Делян Добрев обвини ПП-ДБ в зависимост от хранилката на Лукойл

" Хранилката на " Лукойл " се оказа по-голяма, в сравнение с предполагахме. Оказа се, че на тази хранилка има ръководители на парламентарни групи, членове на кабинета и министри " - с тези обвинявания депутатът от ГЕРБ Делян Добрев контраатакува ръководителите на Политическа партия и Демократична България в Народното събрание Атанас Атанасов и Кирил Петков.

Причината за тежкия спор е апелът на, които бяха планувани за петък (последния ден преди изборите) по искане на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Мотивите на ПП-ДБ: енергийната политика се употребява популистки за предизборна акция, а текстовете за " Лукойл " са " писани на коляно ", като рискуват да доведат до " рецесия на пазара на горивата ".

Лидерите на обединението показаха кардинално единодушие с предложенията за промени, само че желаят още към 2 седмици период преди разглеждането им в пленарната зала.

Според Добрев обаче всеки ден пролонгация " подарява по 3 млн. лева на " Лукойл ".

Той остро нападна кабинета за това, че не извършва заложеното обвързване още от януари 2023 година за събиране на вноска от петролната компания във Фонда за енергийна сигурност, която се пресмята съгласно разликата сред цената на съветския петрол и " Брент ". По сметките на Добрев, това са по 73 стотинки на литър бензин или дизел, или към 3 млн. лева на ден от оборота на " Лукойл ".

Несъбраните средства от януари до момента обаче " ще ги съберем с различен закон ", разгласи той - а става дума за към 1 милиарда лева

В новия текст е заложен експлицитен период - 31 октомври (вторник), след който държавното управление към този момент ще бъде длъжно да събира парите и да ги разпределя като обезщетения на потребителите.

ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче са внесли поправките по " бързата писта " - като преходни и заключителни разпореждания на измененията в Закона за енергетиката, който беше върнат с несъгласие от Румен Радев. За да могат да ги одобряват по тази процедура, ще са нужни 121 гласа - а без наличието на Политическа партия и Демократична България това няма по какъв начин да се случи.

" Ако няма съвещание и не успеем в петък да отхвърлим ветото, тъй като са ни нужни 121 гласа, това ще остане за след изборите - даваме още седмици на " Лукойл ". Всеки ден подарява на " Лукойл " по 3 млн. лева

" Законът е признат януари 2023 година и към този момент 10 месеца два следващи кабинета - длъжностен и кабинет на " Промяната " не извършват закона. И защото в закона записахме дата 31 октомври, всички тези на хранилката неодобряват съвещанието на Народно събрание, с цел да не се одобряват тези промени. Дори да има съвещание в петък без Политическа партия и Демократична България, за отменяне на ветото са нужни 121 гласа. ГЕРБ и Движение за права и свободи имаме 105. Ние твърдо поддържаме този текст и ще внесем останалите текстове за съхранението на горивата ", сподели Добрев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР