Хранилищата за природен газ в ЕС наближават максималния си капацитет,

...
Хранилищата за природен газ в ЕС наближават максималния си капацитет,
Коментари Харесай

Европейски енергийни компании искат да съхраняват газ в Украйна

Хранилищата за природен газ в Европейски Съюз наближават оптималния си потенциал, което кара локалните енергийни компании да насочат непотребните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и обвързваното с тях пиково търсене.

Съоръженията в Европейски Съюз към този момент са цялостни на съвсем 99 %, надминавайки задачите на Брюксел за 90 % запълняемост до ноември. Това заяви „ Файненшъл таймс “, представен от Българска телеграфна агенция. Британското издание се базира на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE).

• По данни на профилираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) българското газохранилище в Чирен е запълнено на 90,06 на 100.

Данните демонстрират, че Европейски Съюз е съумял да складира доста повече газ до момента тази година, в сравнение с някои се опасяваха след нахлуването на Русия в Украйна. Това е станало заради продължаващия импорт на полутечен природен газ и пониженото търсене.

Големите количества природен газ, складиран в Европейски Съюз, вършат общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата нужна й сила за идната зима.

„ Рискът от дефицит на газ в Европа е невисок тази зима, само че въпреки всичко подобен има и е обвързван с огромни непланирани спирания на доставките или дълги захлаждания, които може да обиден Европа и Азия едновременно. Европа се е запасила толкоз добре, колкото е допустимо “, сподели Наташа Филдинг - началник на ценообразуването на газа за Европа в компанията „ Аргус “.

Тъй като вместимостта на складовете в Европейски Съюз е съвсем изчерпана, фирмите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа. Това покачва количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото равнище, откогато Русия нахлу там.

Други пък заплащат на танкери за транспорт на полутечен природен газ да действат като плаващи складове.

Анализаторите показват, че спомагателните количества складиран газ може да предотвратят по-нататъшно огромно повишаване на европейските цени, които паднаха с до 10 % във вчерашната търговия поради прогнозите за по-топло време през идните седмици.

Цената на природния газ на хъба TTF, който е пример за цените в Европа, също бе нестабилна, защото търговците реагираха на войната сред Израел и „ Хамас “. Израел също по този начин спря производството в офшорно находище близо до Газа.

Украйна се явява опция за предпазване на газ макар рисковете от нашествието на Русия. Част от повода е в това, че Киев предложи тласъци за предпазване като евтини цени и освобождение от мита за три години, което разрешава газът да бъде елементарно реимпортиран в Европейски Съюз.

Резервоарите в Украйна значително са ситуирани надълбоко подземен и са в западната част на страната, надалеч от фронтовата линия. В момента те съдържат повече от 2 милиарда кубика газ, принадлежащи на субекти от Европейски Съюз. Данните са на украинската държавна газова компания „ Нафтогаз “. Тя е предложила повече от 10 милиарда кубика, или една трета от националния потенциал на Украйна, на задгранични клиенти.

„ Нафтогаз “ заяви по-рано, че 128 от нейните уреди за предпазване на „ синьо гориво “ из цялата страна са били развалени от съветските офанзиви сред януари и октомври т.г., макар че представители на бранша настояват, че нито едно подземно вместилище не е било наранено.

Междувременно 21 танкера са класифицирани като плаващи складове за полутечен природен газ край крайбрежията на Европа към 30 октомври. Това твърди Алекс Фроли - пазарен анализатор в консултантската компания Ай Си Ай Ес (ICIS). Преди седмица броят им бе 16, а при започване на месеца - към 10.

Плаващите уреди и украинските газохранилища надграждат оптималния потенциал за предпазване на Европейски Съюз – съвсем 100 милиарда кубични метра газ. Така единствено посредством запасите от газ, Европейски Съюз може да покрие сред два и два и половина месеца пиково ползване през зимата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР