Храни за повишаване на вашия добър холестерол – вероятно сте

...
Храни за повишаване на вашия добър холестерол – вероятно сте
Коментари Харесай

Храни за повишаване на вашия добър холестерол – топ 10

Храни за повишение на вашия добър холестерол – евентуално сте чували за термина “холестерол ” преди и освен вие, в случай че това ви кара да се чувствате малко комплицирани. От ерата на диета с ниско наличие на мазнини до сегашните фенове на кето диетите, наподобява, има смесени известия по отношение на холестерола и по какъв начин той въздейства на вашето здраве.

За начало, дано го дефинираме. Холестеролът е вещество, сходно на мазнини в кръвта ни, от което тялото ни се нуждае, с цел да подкрепя производството на хормони, синтеза на витамин D, смилането на храната и други Тъй като е с мастна и восъчна текстура, прекомерно многото холестерол в кръвта ни може да докара до формиране на плаки и свиване на кръвоносните ни съдове, което може да докара до сърдечни болести.

Но не всички холестероли са идентични – има два съществени вида: липопротеини с ниска компактност (LDL) и липопротеини с висока компактност (HDL) . LDL постоянно се назовават ​​ ”лош ” или “висок ” холестерол , защото е по-вероятно да се натрупва в кръвоносните ни съдове. HDL от своя страна се дефинира като “добрия ” или “полезен ” холестерол, тъй като се улавя непотребния холестерол в кръвта и се довежда до черния дроб, където може да се разгради и отдели.

За наш шанс, нашата диета може да повлияе на равнищата на холестерола ни към по-добро. И не, обратно на това, което мислехме преди, яденето на храни, които съдържат холестерол – да вземем за пример яйца и масло – не въздейства директно на холестерола в кръвта ни. Оказва се, че има прекалено много добавени захари, рафинирани зърнени храни и трансмазнини, които покачват холестерола ни. Има храни, които намаляват вашия “лош ” (LDL) холестерол, както и тези храни, които могат да оказват помощ за повишение на вашия “добър ” или HDL холестерол. Прочетете листата и се пробвайте да включите повече от тези храни в ежедневната си диета.

1. Зехтин

Зехтинът справедливо е главен артикул в средиземноморската диета. Той е цялостен с противовъзпалителното съединяване, олеинова киселина, което може да помогне за повишение на равнищата на HDL холестерола и по-нисък риск от сърдечни болести. Изследванията също по този начин демонстрират, че съединението, еленолид, намиращо се в зехтина, изключително във висококачествените зехтини, оказва помощ за попречване на високо кръвно налягане и понижава риска от сърдечни болести и инсулт. Използвайте зехтин за готвене, дресинги за салати, поливане на ястия или за потапяне на самун.

2. Сьомга – храни за повишение на вашия добър холестерол

Освен че е вкусна, сьомгата е цялостна със здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини оказват помощ за повишение на HDL холестерола в кръвта ви, което може да понижи риска от сърдечни болести. За да се възползвате от изгодите за възстановяване на холестерола, хапвайте най-малко по 1 път сьомга на седмица. Ако рибата не ви харесва, има доста вегански източници на омега-3, както и орехи, семена от чиа и масло от рапица.

3. Фасул и бобови растения

Една значима съставна част за повишение на равнищата на HDL холестерола е приемането на задоволително разтворими фибри. Разтворимите фибри могат да оказват помощ за блокиране на усвояването на LDL холестерола, което води до по-здравословно съответствие на HDL към LDL холестерол. Фасулът и бобовите растения са отлични източници на разтворими фибри и витамини от група В, които поддържат сърцето ни да действа най-добре. Да не приказваме, че зърната са гъвкави по форма, размер и усет и са супер налични, което ги прави чудесни за всеки бюджет или мотив. Пък и е супер вкусно да си извършите фасул в гърне.

4. Авокадо – храни за повишение на вашия добър холестерол

Освен че авокадото е доста добра добавка към разнообразни типове наздравици, също по този начин този плод има някои впечатляващи изгоди за здравето на сърцето. Авокадото е цялостно със здравословни мононенаситени мазнини и фибри. Тази композиция от хранителни субстанции разрешава на авокадото да помогне за почистването на LDL холестерола, като в същото време покачва равнищата на HDL холестерола. Можете да употребявате авокадо и за освен това от гуакамоле. Опитайте ги в този домакински хумус с авокадо или под формата на вкусни трюфели .

5. Пълнозърнести храни

Ако желаете да ядете, с цел да подобрите холестерола си, няма причина да избягвате въглехидратите като здравословните пълнозърнести храни. Всъщност пълнозърнестите храни са рекламирани като храна номер 1 за по-добро здраве на сърцето и това има добра причина. Подобно на боба и бобовите растения, пълнозърнестите храни са цялостни с разтворими фибри и витамини, които оказват помощ на тялото ви да почисти непотребния LDL холестерол, подобрявайки съотношението на HDL към LDL холестерол.

Увеличете приема си, като започнете да се храните с пълнозърнест самун или пълнозърнеста паста вместо бял самун или рафинирана зърнена паста. Съчетаването на кафяв ориз, киноа или ечемик с пържени артикули или салата оказва помощ да бъдете по-сити и да имате по-здраво сърце.

6. Ядки и семена

Когато става въпрос за здравето на сърцето, ядките и семената вършат чудеса. Ядките са цялостни със здравословни ненаситени мазнини и фибри, с цел да ви оказват помощ да поддържате равнищата на холестерола си под надзор. Семената като семената от чиа също са цялостни с омега-3 мастни киселини за още повече изгоди за повишение на HDL. Допълнете салатата си с тиквени семки, прибавете орехи върху овесените ядки или смесете бадеми във вкусно масло от пекан и бадем, с цел да извлечете изгодите на най-много.

7. Плодове – храни за повишение на вашия добър холестерол

Увеличаването на приема на фибри е превъзходен метод да подобрите равнищата на холестерола. Горските плодове са едни от най-богатите на фибри плодове. Комбинацията от антиоксиданти и фибри в горски плодове като малини и боровинки оказва помощ за поддържане на LDL холестерола под надзор. В същото време усилва съотношението на HDL холестерола. Освен това горските плодове са апетитен метод да увеличите приема на плодове. Разбъркайте ги в парфе или смути с кисело мляко или покрийте с тях салатата за укрепване на сладкия усет.

8. Вино

Завършваме нашия лист с може би най-приятната здравословна храна за сърцето: виното ! Виното, изключително аленото, съдържа мощни антиоксиданти, а точно ресвератрол и проантоцианидини. Установено е, че тези съединения покачват равнищата на HDL холестерола. Същевременно намаляват равнищата на LDL холестерола, намалявайки риска от сърдечни болести. Изследванията демонстрират, че умерената консумация на алено вино, която е една чаша дневно за дамите и две чаши дневно за мъжете, може да бъде защитна.

За край ще кажем, че има няколко фактора, които играят роля за здравето на сърцето и равнищата на холестерола. Тези фактори включват физическа интензивност, фамилна анамнеза и други Здравословният, уравновесен модел на хранене също играе значима роля. Тези здравословни за сърцето храни улесняват повишението на равнищата на “добрия ” HDL холестерол. Те в същото време поддържат равнищата на “лошия ” LDL холестерол под надзор. Ето за какво спазвайте подобаващата хранителна диета, с цел да сте здрави и да бъдете постоянно в тонус!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР