Храненето на армията събра цялото войнство в комисията по отбрана.

...
Храненето на армията събра цялото войнство в комисията по отбрана.
Коментари Харесай

Изхранването на армията ни задълба в законов проблем

Храненето на армията събра цялото войнство в комисията по защита. От МО обясниха, че били законово възпрепятствани да продължат публичната поръчка поради обжалванията.

Според Иван Пейков от дирекция " Отбранителна аквизиция " имали цялостните учредения да спрат поръчката.

" Към момента МО реализира изцяло законосъобразни дейности, предоставяйки парични средства на чиновниците ", изясни той. Действията на МО били, с цел да се подсигурява стимулирана и дееспособна войска.

Пейков акцентира, че в цялата си активност са се основавали на закона.

Военният министър Красимир Каракачанов изясни, че трима министри са били принудени да работят като него.

" Мен ме интересува армията да е нахранена ", посочи той. Проблемите били поради процедурите за обжалване. Вече нямало недоволства за храната от военните. Всичко останало били политически спекулации.

Каракачанов уточни, че не го интересува коя компания желае да завоюва.

" Не одобрявам приказки за корупция ", добави той. Нямало корупция с метода, по който се дават пари на военните да си купуват храната, съгласно него.

Той желае ремонти в закона за защитата и въоръжените, които да разрешат армията повече да не попада в сходна обстановка. Така щели да се избегнат борбите сред компаниите. Поръчката може да остане, само че да е раздробена по лотове. Една компания да може да взе участие единствено в един лот, с цел да може повече компании да изхранват армията.

Пламен Христов от " Воля " заподозря министърът, че предопределил кой да победи междуфирмената война. Той запита по какви критерии са били определени доставчиците.

Каракачанов пък не приема да е упрекван от политик, който е с три обвинявания и свален имунитетът.

Специалистите в МО решили, че това е единственият метод да изхранва армията с пари на ръка. " Не желаеме да премахнем конкурентното начало ",увери военният министър.Той е безапелационен, че тази обстановка не е по тяхна виновност.

От коментара на Каракачанов стана ясно, че му е писнало някой да си прави пиар на необятния тил.

" Аз не желая да съм на ваше място, господин министър, тъй като сте наследили тежък проблем ", уточни Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи.
Началникът на защитата ген. Андрей Боцев акцентира, че за военните не било значимо кой ще храни армията, а да имат храна и тя да е качествена и на добра цена.

Ивайло Пандов, който е притежател на една от компаниите, обжалвали решенията на МО, изясни, че решението на Върховен административен съд от юни 2017 не предстои на обжалване. " Всякакви тълкувания не стопират осъществяването на това решение ", уточни той. Министърът е задължен да го извърши. Решението на Върховен административен съд връща поръчката на стадий разглеждане на офертите. Поръчката не е изчерпана. Пандов изясни, че тя е за 36 месеца и не е от дата до дата. Той уточни, че 36 месеца текат от датата на избор на реализатор.

" Не бива да се заблуждават хората, че всичко ни е наред ", счита Ивайло Пандов. Важно, съгласно него, е парите в размер на към 31 милиона лв. да се изясни какъв брой от тях са за военни хотели и какъв брой за военни поделения.

Бизнесменът желае да се произнесат контролните органи като АДФИ, Сметна палата, Национална агенция за приходите. Според него нямало междуфирмени войни.

" Не се съдят компаниите, а те апелират решения на МО. Трябва да стане ясно, че след откриването на публичната поръчка и установяване на първото класиране на участниците, служителите от МО виждат, че са позволили нарушавания при работата си ", съгласно него.

Пандов означи, че се заобикаля Закон за обществените поръчки, защото се пробват да се създадат законоизменения, с които да обезпечават финансови средства на военнослужещите, само че не и храна.

По думите му през тези три години на дребни процедури по мълчешком предписание част от питателните артикули са закупувани от непознат хипермаркет у нас за търговия на едро. Същата верига е участник в процедурата и е отстранена със правосъдно решение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР