Храненето е изключително важно за хората, които страдат от диабет

...
Храненето е изключително важно за хората, които страдат от диабет
Коментари Харесай

Какви храни е важно да присъстват в менюто на хората с диабет

Храненето е извънредно значимо за хората, които страдат от диабет вид 2. Има храни, които лекарите поучават да се заобикалят, за сметка на други, които е наложително да участват в менюто.
1. Пълнозърнест самун
Той подкрепя процеса на храносмилане. Богат е на фибри, които ни оказват помощ да контролираме килограмите. Наднорменото тегло е измежду главните причинители на захарен диабет. Пълнозърнестият самун ни засища за по-дълго време, а и е потребен за активността на сърцето.
Според ендокринолозите в менюто на диабетиците е целесъобразно да участват пълнозърнести храни – ориз, макарони и други.
2. Месни артикули
Чистото месо се предлага от диабетолозите. Може да се редуват пилешко, пуешко, телешко, заешко, риба, черен дроб. Важно е обаче те да не бъдат пържени, а приготвени на скара или варени.
Хората с диабет би трябвало оптимално да се стремят да лимитират мазнината, по тази причина пържените храни не са целесъобразни за тях.
Ендокринолозите поучават при установяване количеството на месото за порция да използваме т.нар „ предписание на китката “. Според него месото, което консумираме на едно хранене би трябвало да се равнява на половината ни длан.
3. Зеленчуци
Това са храни, които имат огромен размер само че малко калории. Разбира се, не важи за всички, само че с цялостна мощ се отнася за зелените салати. Хората с диабет съвсем целогодишно имат огромен избор от зеленчуци, които са потребни за тях. Лекарите обръщат внимание, че е по-добре да се избират такива без скорбяла (броколи, маруля, спанак, краставици, аспержи, патладжан), тъй като съдържат по-малко нишесте, респективно – по-малко калории.
Добре е те да се ядат необработени, сварени или гриловани.
4. Подправки
Научно потвърдено е, че има подправки, които оказват помощ да се управляват равнищата на кръвната захар. Това са канела, карамфил, куркума, индийско орехче, босилек, кимион, чесън, джинджифил, розмарин и мащерка.
С тях храната ще бъде доста по-вкусна, като се изключи че ще е и здравословна.

Забранени храни при диабет няма . От значение е обаче кое по какъв брой се употребява и най-много по какъв начин се подготвя. Страдащите от диабет не трябва да неглижират менюто си, а да съблюдават прецизно режима, който изготвят дружно с лекуващия лекар. Това ще им помогне да се усещат по-добре и да водят по-пълноценен метод на живот.
Повече за диабета вижте тук!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР