Храненето е естествен, инстинктивен процес, от който зависи пряко здравословното

...
Храненето е естествен, инстинктивен процес, от който зависи пряко здравословното
Коментари Харесай

Как да се храним, за да бъдем здрави и щастливи?

Храненето е натурален, несъзнателен развой, от който зависи директно здравословното ни положение. Изглежда разумно да знаем по какъв начин да го вършим. Оказва се обаче, че индивидът толкоз се е отдалечил от естественото си хранене, че през днешния ден една от най-печелившите промишлености е тази на здравословното хранене, а в същото време един от най-страшните здравословни проблеми е този на неправилното хранене.

Сред морето от диети и рекомендации за здравословно хранене човек може да се удави. Предлагаме ви 10 лесни стъпки, посредством които да измененията храненето си. Те ще ви оказват помощ да изградите постоянна основа, върху която да надграждате в бъдеще.

1. Минимум преправка – най-много изгода
Колкото по-близо до естествения си тип е храната, която поемаш, толкоз по-пълноценна е. И назад – колкото по-преработена е, толкоз по-чужда е тя на храносмилателната ти система и толкоз по-малко можеш да усвоиш от нея. Например пълнозърнестото брашно е по-богато на хранителни субстанции от бялото и е за предпочитане пред него, само че цялото зърно е по-хранително от пълнозърнестото брашно.

Обикновено в процеса на преправка се губят част от потребните субстанции. Времето, което е минало от момента на праработката също играе значима роля – надлежно одеве смляното зърно е за предпочитане от брашното, смляно преди шест месеца. По същия метод одеве сготвената храна е по-добър вид от тази, сготвена преди три дни. За консервите да не приказваме.

2. Според сезона
Стигаме до второто значимо вярно – избирай сезонни артикули. Така времето от откъсването/преработката им до идването в дома ти нормално е минимум. Да избереш свежи ягоди през януари не е добра концепция, без значение какъв брой потребни са по принцип.

За да са расли в естествената си среда, те са пропътували хиляди километри преди да стигнат до теб. Вероятно са брани зелени или са обработвани с нещо, с цел да устоят по-дълго. Много постоянно са от вид с по-ниски вкусови качества, който обаче устоя на превозване. Изчакай да пристигна май и се наслаждения на същински ароматни ягоди, а в този момент си вземи мандарини от Гърция. Дано не са авансово оцветени.

3. Храна с биоГрафия
Да, да проследиш от къде идва храната, която консумираш и чиста ли е в действителност тя е същинско предизвикателство в наши дни. Въпреки това е добре да се избират артикули с биография, т.е. такива, за които знаеш къде и по какъв начин са отгледани.

Не е наложително да са с био документ, само че от време на време това е единственият метод да си спокоен, че краставицата, с която приготвяш салата, е чиста (за по-голям рандеман краставиците се торят всекидневно и се пръскат постоянно, защото не са устойчиви на болести). Добър вид е да откриеш съзнателен производител, който да практикува стабилно земеделие/животновъдство и да се снабдяваш от него. Можеш да се включиш в хранкооп, в случай че живееш в по-големите градове или пък да се довериш на снабдител като Семка.

4. Плащай повече
Ако си подготвен да платиш повече бъди сигурен, че ще получи повече. Съвременната просвета на хранене слага акцента върху " доста храна на най-ниска цена ". И за здравия разсъдък е ясно, че няма по какъв начин за малко пари да купиш качествена храна.

Няма по какъв начин в закупената от теб стока да бъде вложена качествена суровина и в това време тя да ти бъде препоръчана на примамливо ниска цена. Няма по какъв начин. А нали помниш, ти си това, което ядеш. Не би желал да бъдеш на ниска цена отпадък в лъскава опаковка, нали? Звучи жестоко, само че в действителност огромна част от " храната " в магазина съставлява тъкмо това.

Замисли се идващия път, когато посегнеш към нещо на " най-ниска цена ". Търсенето на пряк снабдител и включването в хранкооп ще ти оказват помощ да намериш качествена стока на допустима цена.

Например когато идващия път се разхождаш из Родопите, попитай локалните, които не гледат огромни площи за продажба, дали не могат да ти продадат 10-20 кг. картофи. Плати им най-малко толкоз, колкото ще платиш на пазара, а в случай че имаш опция и повече. Всички ще са удовлетворени. По същия метод се оглеждай за дребни планински мандри, които обработват единствено мляко от животни, гледани навън. Когато почиваш, постоянно имай едно на разум и кулинарният туризъм ще се окаже новата ти пристрастеност.

5. Разнообразие, многообразие, многообразие
Благодарение на него ще започнеш да консумираш и храни, на които преди не си обръщаш внимание. Така естествено стигаме до петото предписание – стреми се към многообразие.

Разнообразие на типовете артикули, на методите, по които ги приготвяш, на цялото ти хранене. Разнообразието ще ти помогне да разшириш вкусовите си хоризонти и в същото време ще ти обезпечи богата гама от скъпи съставки, които липсват в еднообразната храна.

6. Яж малко
Разнообразието ще ти помогне да се нахраниш с по-малко. Постоянното предпочитание за още и още храна е обвързвано с хроничния апетит, който мъчи тялото ти. Когато му дадеш това, от което има потребност ще се освободиш от непрекъснатото възприятие за апетит.

По-малкото храна е обвързвана с по-малко изпитание за усвояването й и по-малко отпадни артикули, за които отделителната ти система би трябвало да се грижи. Учените са безапелационни, че здравето ни ще е по-добро, в случай че поемаме по-малко, само че допустимо най-качествена и богата храна.

Освен това са правени опити, които демонстрират, че когато човек заплаща повече, той се храни по-пестеливо и се любува на всяка хапка. Припомни си точка 3.

7. Салата вместо десерт
Замени обичания десерт след ястие със салата преди ястие. Ако най-малко половината от храната в чинията ти е сурова или ферментирала (любимите туршии през зимата) скоро ще се почувстваш по-добре. Суровата храна има редица преимущества, изключително в случай че спазваш точки 3 и 5– посредством нея приемаш витално значими ензими, минерали и витамини; поддържаш алкално-киселинния баланс в тялото си; набавяш си задоволително фибри. Благодарение на салата ще забележиш, че хапваш по-малко от главното ядене, а се чувстваш по-добре.

Десертът остави за независима междинна закуска. Хем ще му се насладиш, хем няма да затормозява работата на стомаха ти, като основава условия за ферментация.

8. Винаги яж на маса
Да подчертаем – бюрото не се брои. Подредената маса и положителната компания основават празнична атмосфера, която ни храни наедно със наличието на чинията. Да се храниш с компания не значи да седиш няколко часа на масата, разговаряйки с близки и другари, като в това време хапваш от тук-от там.

Напротив, сядаш да се нахраниш и насочваш вниманието си върху красиво подредената паница. Освен това направи опит – какъв брой изяждаш, в случай че бързо хапваш на крайник и какъв брой би изял, в случай че умерено се храниш на масата. Ще се изненадаш от разликата.

Другото значимо преимущество на подредената маса е, че цялото ти внимание се насочва към храната, вместо да прескача от проблем на проблем.

9. По-бавно
Стигнахме до девето предписание – храни се постепенно и умерено. Не позволявай забързаният темп на всекидневието да се трансферира и на масата. Колко пъти сдъвкваш храната си? Не си броил? Следващият път обърни внимание и ще забележиш, че е извънредно незадоволително. Добре е храната да се сдъвква най-малко 60-70 пъти, до момента в който се трансформира в добре ослюнчена каша. Нито стомахът, нито червата имат опцията да раздробят храната физически, а ролята на зъбите е освен да вършат усмивката ти ослепителна.

Така че отделяй време, с цел да се нахраниш умерено, в случай че си под напрежение дишай надълбоко и се пробвай да се отпуснеш и чак тогава дръж вилицата или лъжицата. Психо-емоционалното положение се отразява мощно на храносмилането.

10. Наслади се
Храната е приятност. Затова доста постоянно когато си под пара посягаш към нещо за ядене. Да бориш напрежението с храна е неуместно, само че да се храниш, тъй че да пребориш напрежението е изкуство. Виждаш ли разликата? Ако спазваш всичко, написано до тук ще я усетиш самичък.

Много е значимо обаче смяната да се случва без принуждение. Прави дребни крачки, не се сравнявай, не се обвинявай за отклоненията, не брой калории, само че и не забравяй задачата си. Когато даже не се замисляш с какво и по какъв начин се храниш, само че се чувстваш доста витален и лек, си я постигнал и си построил хубавичко основа, върху, която да градиш. Тогава евентуално тези 10 стъпки ще бъдат всекидневие за теб. Наслаждавай се!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР