Храната, приготвена в домашни условия, не е в големи количества

...
Храната, приготвена в домашни условия, не е в големи количества
Коментари Харесай

Ето 4-те Е-та, които не са толкова страшни!

Храната, приготвена в домашни условия, не е в огромни количества и бързо свършва. Когато се подготвя в промишлени количества, се постанова да се прибавят всякакви сгъстители, подобрители и Е-та. Така се покачва срокът ѝ на валидност, резервира физичните си свойства.

Подобни субстанции, които се влагат в продуктите, постоянно са гуми - сгъстителите и стабилизаторите, които се извличат от всякакви източници. Едни от тях са от растения, само че други са добити посредством химична трансформация. Те нямат аромат, нито усет, само че имат хранителни функционалности да играят ролята на фибри, улеснявайки работата на червата. Някой от тях се употребяват и за лаксативи.

В доста от храните се съдържа Е-та. Например Е407 е карагенан и не се използва в детските храни. Правени са опити с животни и е потвърдено, че съществува връзка сред Е407 и развиването на ракови болести.

От Е432 до Е436 са полисорбати и в тях се открива връзка с разнообразни странични резултати. В доста от страните по света те са неразрешени.

За безвредни се одобряват следните Е-та:

 Агар агар

- Е406 агар агар - това е вегетариански сурогат на желатина. Намира приложение в производството на млечните продукти;

- Е401 гума арабика - успокоява стомаха, само че при обособени хора има и алергични реакции;

 пектин

- Е440 пектин - той се употребява за глазиране на конфитюри и артикули на основата на плодовете;

- Е460 това целулоза - използва се за произвеждане на сладолед, питиета и резервира свежия тип на всякакви печива.

Много от стабилизаторите, сгъстителите и емулгаторите оказват благотворно деяние на организма, само че има и други, които са пагубни за човешкото здраве.

Затова е добре да сме осведомени с тяхното деяние и да четем постоянно етикетите и какво съдържа даден артикул. Ако ги няма тези емулгатори, доста от храните няма да стават за ястие. С тяхната приложимост храната става по-апетитна, свежа и с огромен период на валидност, само че тук не става въпрос за здравословните ѝ изгоди и качества. Употребяват се при производството на бонбони, самун, газираните питиета, десерти, бисквити, сосове и доста други.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР