Храната на растителна основа изживява истински бум, като вертикалното земеделие

...
Храната на растителна основа изживява истински бум, като вертикалното земеделие
Коментари Харесай

Братът на Илон Мъск готви революция в градското земеделие СНИМКИ

Храната на растителна основа изживява същински взрив, като отвесното земеделие капитализира от тази възходяща наклонност.

Вертикалното земеделие е форма на растениевъдство, при което културите порастват, подредени във отвесни пластове, постоянно даже без почва.

Моделът става все по-популярен и значим за градската среда, където популацията пораства с бързи темпове за сметка на пространството, уместно за развъждане на земеделска продукция.

Въпреки че отвесното земделие не е нова идея, тези екологични ферми на закрито претърпяват сериозен подем в наши дни.

Малкият брат на Илон Мъск, Кимбъл Мъск, който бе провъзгласен за „ световен обществен предприемач” по време на Световния стопански конгрес през 2017 година, започва компанията Square Roots през 2016 година в Бруклин. Фирмата се занимава с градско земеделие на закрито.

Мисията на Square Roots е да доставя прясна, локална храна на градовете по света, като обезпечава опция на младото потомство да се заеме с градско земеделие, предава CNN.

„ Когато бях дете, единственият метод да събера фамилията си да седне и да комуникира, бе когато приготвях храна”, споделя Мъск, съосновател и изпълнителен ръководител на борда на шефовете на Square Roots.

„ Да стартира да се занимавам с интернет, изключително в края на 90-те години, беше доста вълнуващо. Не моге да трансформира нищо от този опит, само че пристрастеността ми постоянно е била храната, споделя Мъск.

„ В момента, в който Илон и аз продадохме Zip2, нашата първа интернет компания, знаех че желая да преследвам храната и да стана подготвен шеф”, прибавя той.



Кимбъл Мъск; източник: Twitter

Кимбъл Мъск се мести в Ню Йорк, където се записва в Международния кулинарен център.

Предприемачът показва, че Square Roots възнамерява основаването на „ Супер ферма”, която да включва 25 контейнера, с надзор над температурата, инфраструктура за биосигурност, вместилище и впрочем. Това ще се случи в идните три месеца.

Откакто съществува, Square Roots са отгледали над 120 сорта култури.

Компанията не е първата от този тип. Стартъпи като Plenty, който е учреден през 2013 година с поддръжката на Джеф Безос, също стартират да преобладават тази сфера.

„ Природозащитници, градски фермери, архитекти, агрономи и специалисти в региона на публичното опазване на здравето, наред с други, се причисляват към тази мини гражданска война, защото си партнират, с цел да намерят метод за избавяне на оскъдното, ултраурбанизирано бъдеще”, споделя Кеир Ал-Кодмани, професор по резистентен градски дизайн в University of Illinois at Chicago, в отчет.

Този тип земеделие включва редица техники, като хидропоника, при която се употребяват минерални хранителни разтвори във воден разтворител; аквапоника, която употребява водни същества - като риба и охлюви - и отглежда растения във вода; и аеропоника, която отглежда растения във въздуха.

Докато измененията в климата могат да извадят милиони земеделци от бизнеса, при отвесното земеделие няма такава заплаха, счита микробиологът Диксън Деспомиер, професор по обществено здраве в Columbia University.

Въпреки че отвесното земеделие се появява при започване на 1900-те години, Депсомиер има заслуга за популяризирането му в наши дни, като стартира да преподава по тази дисциплинираност още преди 20 година.

Деспомиер прекарва десетилетие да отглежда култури на закрито с неговите студенти.

„ Преди 10 години, нямаше отвесно земеделие”, споделя той, отбелязвайки, че LED светлините са станали доста по-ефективни през последните пет години, трансформирайки замеделието на закрито в нещо налично и дейно.

"Хората желаят локална храна, тъй като са изгубили доверие в индустриалната хранителна система, която доставя висококалорични и ниско хранителни храни от хиляди километри с дребна бистрота за това кой е отглеждал храната и по какъв начин ", споделя Пегс, изпълнителен шеф на Square Roots.



Вертикална плантация на Square Roots източник: Square Roots

В същото време международното население пораства и се урбанизира.

Пегс показва, че климатичните промени заплашват хранителната наличност, принуждавайки промишлеността да измисли нови способи за бързо развъждане на храна.

Пегс е оптимист по отношение на финансирането на отвесното земеделие.

„ Много умни пари и капитал навлиза в това пространство”, споделя той.

„ Качеството на храната, която може да се създава посредством тези системи на закрито, е най-малкото на едно равнище с найд-добрата органична храна, която можете да купите”, споделя той.

Според Деспомиер, градовете ще могат в бъдеще да създават храната, от която се нуждаят, от ферми на закрито в границите на самото обитаемо място.

„ Ако фермата навън се провали, земеделецът би трябвало да чака до идната година с цел да стартира изначало. Фермите на закрито също се провалят, само че "градските " земеделци могат да стартират изначало единствено след няколко седмици”, прибавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР