Храната може да е здравословна – пресни плодове, зеленчуци, кисело

...
Храната може да е здравословна – пресни плодове, зеленчуци, кисело
Коментари Харесай

9 трика за здравословно хранене в ресторанта

Храната може да е здравословна – пресни плодове, зеленчуци, кисело мляко, даже и в случай че сме в ресторант за бързо хранене.

Диетоложката доктор Виктория Щейн Фелтмън, представена от Zee News, дава няколко практични съвета на родителите, с които те хитро и без насила могат да насочат избора на детето. 

1. Не излизайте от къщи, без да приготвите нещо за ядене

Ако не сте имали време, спрете пред магазина за плодове и зеленчуци или пред гастронома, с цел да се запасите с пресни плодове, сирене или кисело мляко. Ще излезе и много по-евтино спрямо яденето в ресторанта. А, до момента в който чакате да ви сервират, детето ще хапне нещо здравословно.

2. Избирайте размера на порцията

Детското меню е добър вид, тъй като порцията е по-малка.

3. Плодове вместо пържено

Когато имате избор от пресни плодове и зеленчуци, детето ще засити глада си и ще хапне по-малко от това, което не е доста здравословно – пържени картофи, пиле, дюнер... И ненапълно ще има баланс.

4. Поделете си порцията

Детето демонстрира любознание към храната във вашата паница. Дайте му една част. Понякога това го подтиква да опитва нова храна. И е от изгода за злоядите.
При „ подялбата “ се пробвайте за него да отделите повече салата, моркови, краставици, печен лук, за сметка на по-малко здравословните храни в чинията.

5. Договорете се авансово

Преди да седнете в ресторанта, кажете на детето какво очаквате от него. Ако не желаете то да си поръча пържени картофи с кетчуп, му кажете.
От изгода е да извършите прелиминарен проект и хлапето да бъде ориентирано към по-правилен избор на храни, още преди да сте отишли в ресторанта.
Когато обсъдите авансово менюто, част от пътя е извървян. Убеждаването и „ мирните договаряния “ са от голяма важност.

Без забрани, единствено със препоръки и образци.

По-късно евентуално ще имате, въпреки и частичен успех. Или най-малко ще си спестите разправии и неприятни подиуми, до момента в който вършиме поръчката.
Този метод дава време и на родителите да помислят по какъв начин да работят при безапелационна опозиция от страна на детето. И да сменят авансово определения ресторант – да вземем за пример да не го водят там, където сервират единствено пържени картофи и бургери.

6. Не давайте десерта преди храната

Ако ще има десерт и той ще е част от менюто, не го давайте първоначално. Още по-малко се пазарете с детето: „ Ако си изядеш зеленчуците и месото, ще има и десерт “. Защото по този начин единствено влошавате нещата – показвате на детето, че щом получава под изискване сладоледа, той е нещо доста по-важно от същинската хана и е нещо като премия.

7. Настоявайте да остане седнало

Важно е фамилията да се храни дружно и всички да са на масата. Някои заведения за хранене имат площадки за децата. Хлапетата тичат назад-напред, хапвайки по пътя това, което могат да вземат в ръка.
Важно е да останат на масата и да се хранят паралелно до възрастните. Нека поиграят преди да сервират храната. Щом тя пристигна на масата, всички стартират да се хранят. Това е просто предписание, което ще ви спести доста главоболия по-късно.

8. Здравословните привички се учат

Сложете основите на вярното хранене в ранното детство, когато хлапето по-лесно може да бъде научено да яде и избира здравословни артикули. Вярно е, че когато порасне и влезе в пубертета, ще има потребност от по-калорична и мощна храна, само че е значимо още веднъж да прави добър избор. Още повече, когато към този момент единствено ще сортира менюто си и ще е по-далеч от наставнически надзор.

9. Дайте персонален образец

Ако вие набивате пуканки пред тв приемника, надали детето ще се вслуша в обясненията, че това е нездравословно.
Когато се храните, избирайте печено пиле, не пържено, печени картофи – вместо пържени. И добавяйте огромна порция прясна салата вместо такава със сос и майонеза.

Още такива текстове четете на Новите родители. бг
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР