Храната, която ядем, води до преждевременната смърт на 11 милиона

...
Храната, която ядем, води до преждевременната смърт на 11 милиона
Коментари Харесай

Учени: Нездравословната храна е сред водещите причини за преждевременна смърт

Храната, която ядем, води до преждевременната гибел на 11 милиона души годишно, сочи ново авторитетно изследване, представено от Би Би Си.

Анализът, оповестен в здравното издание „ Лансет “, разкрива, че нашата всекидневна диета е по-голям „ палач “ от тютюнопушенето и е забъркана в един от всеки пет смъртни случая в света.

Солта – без значение дали е в самун, соев сос или обработени месни артикули, съкратява най-вече животи.

Изследователите прецизират, че изследването им не е за затлъстяването, а за „ нискокачествените “ храни, които повреждат сърцето и водят до рак.

„ Глобалното задължение на болесттите “ е най-авторитетната оценка за аргументите за смъртност във всяка страна в света.

Анализът употребява оценки за питателните привички в страните, с цел да откри какъв брой постоянно те водят до съкращаване на живота.

Опасните диети съдържат прекалено много сол, прекомерно малко пълнозърнести храни, прекомерно малко плодове. Ниски равнища на банкет на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски храни и фибри са измежду другите огромни „ убийци “.

„ Открихме, че нашата храна е водещ фактор за здравето в света и в действителност е доста значима “, съобщи проф. Кристофър Мъри, шеф на Института за оценка на здравето във Вашингтонския университет.

Около 10 млн. от 11 млн. свързани с храна смъртни случаи в света се дължат на сърдечнo-съдови болести, при които солта е фактор. Тя покачва кръвното налягане и по този начин усилва риска от сърдечни пристъпи и удари.

Пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци имат противоположния резултат.

Изследването демонстрира и че във всяко кътче на света се пият прекалено много безалкохолни газирани напитки- приблизително повече от 10 пъти от целесъобразния банкет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР