Храната е от голямо значение за състоянието на организма. От

Храната е от голямо значение за състоянието на организма. От ...

Хранителни комбинации, които се борят мощно с възпаленията.


Храната е от голямо значение за състоянието на организма. От нея до голяма степен зависят процесите в клетките и тъканите, както и това дали ще усилим съществуващи симптоми, болки и неразположения с небалансирана диета или обратното – ще успеем да ги тушираме и да овладеем състоянието си.

Страдащите от различни хронични състояния, свързани с локални или генерализирани възпаления в тялото, предизвикани от определени заболявания, знаят колко трудно е да се извършват ежедневните дейности, когато налице е възпаление и болка.

За щастие природата си знае работата и дава необходимите хранителни вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Ако знаем как правилно да ги комбинираме, тогава неразположенията, възпаленията и болката при артрит, ревматизъм, стомашно-чревни проблеми, проблеми с опорно-двигателния апарат, кожни заболявания и заболявания на периферната нервна система ще бъдат по-малка пречка в нашето ежедневие.

Вижте кои хранителни комбинации помагат за потискане на възпалението.

Зелени листни зеленчуци и зехтин

Зеленолистните зеленчуци съдържат лутеин. Това е мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в клетките, бори се с влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес, който създават. Зехтинът също е наситен с много голямо количество антиоксиданти, които действат противовъзпалително и подсилват влиянието на тези в зелените листни зеленчуци.

Спанак и боровинки

На пръв поглед изглежда невъзможно тези две храни да бъдат комбинирани, но на помощ идва смутито. То е чудесен вариант да изпиете концентрирана доза от тази чудесна смесица от антиоксиданти, витамини и минерали, потискащи възпаленията. Смути от боровинки и спанак помага за намаляване на болката в мускулите след тренировка.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg