„Храна за размисъл“ придобива съвършено ново значение, буквално. Мнението, че

...
„Храна за размисъл“ придобива съвършено ново значение, буквално. Мнението, че
Коментари Харесай

Когато ядете кисели краставички, нещо изненадващо се случва с мозъка ви

„ Храна за размисъл “ придобива напълно ново значение, безусловно. Мнението, че рибата усъвършенства мозъчните функционалности, е широкоразпространено. Най-вероятно обаче съществува още една супер храна, която подтиква сивито ни вещество и е общодостъпна. А точно – киселите краставички, написа LifeHack.

Разбира се, не всички кисели краставички имат положителен резултат върху мозъка. Изследване, извършено колежа „ Уилям и Мери “ във Вирджиния, открива, че естествено ферментиралите храни като кисели краставички с копър, могат да усилят равнищата на серотонин – химикал, виновен за нашите настроения.

За хората, които се борят с тревога или меланхолия, този вид храна би могла да размени фармацевтичните антидепресанти.

Стомашно-чревният тракт и тревога

Според доктор Майкъл Гершон – създател на The Second Brain – нашият стомашно-чревен тракт е самобитен втори мозък в тялото (броят на невротрансмиторите и на двете места е съвсем еднакъв).

Ако обаче нашият мозък управлява нашите усеща и решения, стомашно-чревният трак взима решения от вида на усвояване, храносмилане, попиване и/или елиминиране на питателни субстанции. Той даже комуникира с основния мозък – проучвания демонстрират, че при съществуването на проблеми в стомаха се изпращат сигнали до мозъка. Това от своя страна задейства поредност от промени в настроението, което изяснява за какво хора с проблеми в тази област страдат доста повече от меланхолия и тревога.

Кисели краставички и еуфория

Невротрансмитерът GABA съставлява група неврони в мозъка, които дават отговор за двигателните ни функционалности и зрението. Освен това контролират нашата тревога. И когато хапвате кисела краставичка, вие влияете ползотворно както на стомашно-чревния си тракт, по този начин и на мозъка. Ферментиралите храни от този вид имат потребни бактерии, наречени пробиотици (съществуват голям брой проучвания, които откриват корелация сред тревогата и пробиотиците).

В рамките на проучване, извършено от Университета „ Коледж Корк “ в Ирландия плъхове, разграничени от своите майки, са били инжектирани с пробиотици. Учените откриват, че сходно лекуване контролира тяхното държание и понижава чувството за стрес. Резултати като тези поддържат хипотезата, че пробиотиците имат капацитета да трансформират нашите настроения и да заздравяват имунната ни система.

Още едно проучване, което потвърждава, че киселите краставички вършат хората по-малко уплашени, бе извършено от Университета Мериленд. То преглежда питателните привички на 700 студента и открива, че хората, които одобряват ферментирали артикули, страдат по-малко от обществена тревога.

Яжте повече ферментирали храни

Киселите краставички не са единственият вид храна, който въздейства ползотворно на стомашно-чревния тракт. Включвайте към диетата си и кисело мляко, мрачен шоколад, чорба мисо, кисело зеле и така нататък

Не би трябвало да забравяйте обаче, че ферментиралите артикули са богати и на натрий. Изследване, направено в Турция, открива, че хората с рак на стомаха одобряват повече кисели краставички от тези, които не страдат от това заболяване. Затова най-добре приемайте този вид храни с известна сдържаност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР