Храмовите порти отвориха в 9 ч., а пред катедралата имаше

...
Храмовите порти отвориха в 9 ч., а пред катедралата имаше
Коментари Харесай

Вярващи се редят на опашки за последно сбогом с патриарх Неофит в Св. Александър Невски

Храмовите врати отвориха в 9 ч., а пред катедралата имаше хора, чакащи още от 7 ч. за поклонение пред своя нравствен овчар
През целия ден миряни могат да отдадат респект и да се сбогуват с Негово Светейшество патриарх Неофит, който умря на 13 март във ВМА. В 9 часа бяха отворени храмовите врати на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", където са изложени тленните остатъци на духовния ни овчар. Те ще останат отворени през целия ден, до момента в който има хора, които желаят да се сбогуват с патриарх Неофит. 
 
Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е подложен в центъра на патриаршеската катедрала, а към него има бели цветя. Пред ковчега е комплициран портрет на Негово Светейшество. В храма участват митрополити от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, епископи и духовници. Пред катедралата имаше хора, които чакаха още от 7 часа, с цел да се сбогуват с главата на Българската православна черква.

Очаква се за поклонението в патриаршеската катедрала да дойдат президентът Румен Радев, както и министър председателят и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, а също и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. За опелото и погребението се чакат да дойдат и Вселенският патриарх Вартоломей и делегации на Поместните православни църкви. 

Патриарх Неофит ще бъде заровен зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм " Св. Неделя ", заяви пред публицисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, откакто се поклони пред тленните остатъци на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, откакто прекара в лечебното заведение над четири месеца поради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в тъга църковни чиновници, политици и общественици.

Пренареди се и политическият дневен ред, а президентът Румен Радев отсрочи връчването на мандат за сформиране на държавно управление. " В тези дни на всеобщо примирение и поклонение пред неговата памет политическите пристрастености са неуместни ", уточни президентът.

Правителството разгласи двудневен печал за кончината на патриарха - на 15 и 16 март. 

В събота в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено умрелия предстоятел на БПЦ-БП ще стартира след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. 
 Снимка: Българска телеграфна агенция    Снимка: Булфото
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде краткотраен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато публично ще бъде определен наместник-председател на Светия синод. Той, дружно със Светия синод, ще организира избора за нов български патриарх. 

Вчера митрополити от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните остатъци на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма " Св. Марина ", в двора на Софийската митрополия.
 Снимка: Булфото    Сред пристигналите да си вземат последно довиждане с Негово Светейшество беше и дългогодишният шеф на пожарната Николай Николов
Сред пристигналите да си вземат последно довиждане с Негово Светейшество беше и дългогодишният шеф на пожарната Николай Николов
Снимка: Булфото
Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит. В храма " Св. Марина " беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната работа се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влизат и миряни, които да изразят своята респект и да се простят с българския патриарх Неофит.



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР