Храмове в Монтанско ще бъдат обновени със средства от Програмата

...
Храмове в Монтанско ще бъдат обновени със средства от Програмата
Коментари Харесай

Отпуснаха близо 2 милиона и половина за ремонт на храмове в Монтанско

Храмове в Монтанско ще бъдат актуализирани със средства от Програмата за развиване на селските региони.
Отпуснати са към 2.4 милиона лв. за ремонт и реституция на 4 църкви. Това са храмовете на Клисурския и Лопушанския манастир, “Свети Николай Нови ” в Лом и “Рождество Богородично ” в Берковица.
На Клисурския манастир към този момент са отпуснати за старт на дейностите съвсем 270 хиляди лв., оповестени са и търговете за реализатори. Там би трябвало да бъдат осъществени консервационно-реставрационни работи на стенописите и иконите на иконостаса, да бъдат доставени ново църковно обзавеждане и църковна утвар. Не са планувани строително-монтажни работи. Проектът е на стойност 573 500 лв..
Лопушанският манастир “Свети Йоан Предтеча ” планува консервационно-реставрационни работи по магерницата, което ще даде опция за опазване на културното завещание и образа на постройката. Планира се също закупуване на кухненско съоръжение, обзавеждане на стаите, пейки и беседки за двора. Дейностите са на стойност 575 420 лв..
Ломският храм “Свети Николай Нови ” получава 573 500 лева, които са за ремонт, реституция, възстановяване на околното пространство и отвесна планировка. Вече са оповестени нужните процедури за избор на реализатор.
С 586 300 лв. обновяват храма “Рождество Богородично ” в Берковица. Със средствата следва да бъдат осъществени ремонт, консервация и реституция. Ясно е и сдружението, спечелило търга за реновиране, както и компанията, която реализира контрол.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР