Храмов празник отбелязва днес единственият действащ скален манастир у нас

...
Храмов празник отбелязва днес единственият действащ скален манастир у нас
Коментари Харесай

Храмов празник на Басарбовския скален манастир край Русе

Храмов празник отбелязва през днешния ден единственият настоящ скален манастир у нас „ Свети Димитър Басарбовски " край русенското село Басарбово. Празничната работа събра миряни от цяла България и от Румъния, където светецът е на особена респект, а мощите му се пазят в Букурещ.

Басарбово, Русе

Светата обител, която се намира измежду скалите в долината на река Русенски Лом, през днешния ден се извърши с вярващи още от сутринта. В църквата „ Свето Преображение ", която беше осветена единствено преди две години, миряните се помолиха пред иконата, в която е вградена парченце от мощите на Свети Димитър Басарбовски.

отец Иван: " Тези празници църковните са свързани със скромността. Свети Димитър Басарбовски е избягал от света да се скрие от него. Да бъдем скромни! "
Стотици поклонници от Румъния дойдоха в Светата обител. Александра Флора посещава за първи път манастира и е впечатлена от хубостта на това свято място.
Александра Флора: " Радвам се, че доста хора са пристигнали през днешния ден тук да се помолят. Аз се апелирам фамилията ми да е крепко, както е до момента и всички положителни стремежи да се осъществен. "
Да почетат храмовия празник гости дойдоха от разнообразни краища на България. Петър Зарков е началник на група от 65 души от разградската черква " Свети Георги ".
Петър Зарков: " Посещаваме към този момент за трета година Басарбовския манастир. Хубаво място е, има искащи всяка година и от ден на ден и повече. Вярата притегля повече народа. "
Единственият настоящ скален манастир у нас край Басарбово води началото си от 13 век. Носи името на светеца Димитър Басарбовски, който приживе бил овчар и живеел непретенциозно в скалите на днешния манастир. Басарбовският манастир е привлекателна туристическа забележителност, изключително за чужденците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР