Храмът Св. 40 мъченици във Велико Търново е затворен, няма

...
Храмът Св. 40 мъченици във Велико Търново е затворен, няма
Коментари Харесай

Янтра наводни църквата с гроба на Калоян

Храмът " Св. 40 мъченици " във Велико Търново е затворен, няма да приема гости през днешния ден
Река Янтра наводни двора на църквата музей „ Св. 40 мъченици ” във Велико Търново, която пази гроба на цар Калоян. Храмът е затворен през днешния ден и няма приема гости.

ВИЖ ОЩЕ: Река Янтра излезе от коритото си в Търново

Църквата е най-известният феодален български монумент във Велико Търново. Построена е от цар Иван Асен II в чест на огромната победа на българите при Клокотница над войските на епирския диктатор кир Теодор Комнин на 22 март 1230 година

ВИЖ ОЩЕ: Маринов: Още 50 см вода и влаковете стопират

През XIII-XIV в. църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ е била основна черква на манастира „ Великата лавра “, който се намирал в подножието на Царевец на левия бряг на Янтра. Била е още царска черква по време на Иван Асен II. Състои се от две елементи – продълговата базилика с шест колони, сложени в два реда, три полукръгли апсиди и един стеснен притвор от запад, и от една пристройка, издигната по-късно към западната и страна.

ВИЖ ОЩЕ: Потопът не стихва, чакат ни още стихии

В църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ се намират едни от най-значителните писмени монументи – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

Системните археологически изследвания стартират през 1969 година Извънредно огромен интерес провокира открития през октомври 1972 година гроб на цар Калоян. Откритите тленни остатъци са на мъж, висок към 1,9 м, в богато войнско облекло, украсено със комплицирана шевица с вплетена златна сърма и бисери, на ръката със непокътнат солиден златен пръстен щемпел, тежащ 61,1 г, на който има хералдично изображение на барс и надпис в негатив: „ Калоянов пръстен “. Със същия хералдичен знак през 1981 година бе открит и щемпел – неопровержимо доказателство за гербовия знак на българите при Асеновци.

Река Янтра продължава да е с метър под сериозното си равнище. Водата се увеличи фрапантно през нощта поради приливните талази от балканските притоци на реката.

Още в 3 часа сутринта кметът Даниел Панов свика група за реакции при бедствия и повреди, а чиновници на общината, полицията и пожарната, в това число и на Гражданска отбрана бяха по сериозните точки. С част от оперативната група, кметът беше на място в квартал " Асенов ".

Нивата на реките Янтра, Белица и други се наблюдават на всеки 15 минути. Водата в селата Пушево и Килифарево, и в квартал " Чолаковци " стартира да спада сутринта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР