Храм-паметникът „Свети Александър Невски“ не е бил основно реставриран от

...
Храм-паметникът „Свети Александър Невски“ не е бил основно реставриран от
Коментари Харесай

Огромна част от стенописите в храм-паметника Св. Ал. Невски е напълно разрушена

Храм-паметникът „ Свети Александър Невски “ не е бил главно реставриран от своето изграждане при започване на предишния век до през днешния ден. За това сигнализират духовници и реставратори. По думите им, на катедралата, трансформирала се в знак на православието у нас, са правени само частични поправки. И до момента в който общото ѝ градивно положение беше несъмнено от специалисти като „ доста положително “, то голяма част от стенописите в църквата са изцяло разрушени, настояват още духовниците и реставраторите.

След като най-обстойното проучване на положението на патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ беше направено от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, следва Министерство на културата да предложи метода, по който ще бъде осъществена и втората нужна експертиза, а точно тази на стенописите, които са застрашени от цялостно заличаване. В храма има над 400 мостри на християнското изкуство. Изографисан е с стенописи, изобразяващи Света Троица, подиуми от Стария и Новия Завет, пророци, български и съветски светци.

,,Някои от стенописите към този момент са изцяло унищожени, а тяхното възобновяване ще стане допустимо с помощта на съхранен снимков материал'', посочи за БНР отец Антоний Милушев, духовник в катедралата.

Според реставратори при изографисването на стенописите са били позволени и софтуерни неточности, защото са употребявани доста мощни консерванти, което е довело до сгъстяване на боята и нейното олющване. Но съгласно ръководителят на катедра „ Реставрация “ в Националната художествена академия доцент Стефан Белишки, с цел да се сложи правилна оценка на разрушителните фактори и тяхната степен на влияние върху стенописите, е належащо да се направи детайлно проучване.

Междувременно стана ясно, че средствата, нужни за ремонта на катедралата, възлизат на към 4 милиона лв.. Техническата експертиза за положението на храма, за която в края на 2017 година държавното управление отпусна средства, сочи, че неотложните ремонтно-реставрационни работи включват възстановяване на ВиК и електроинсталацията, проверка на покривите за прекъсване на течове, както и запълване на някои открити пукнати със специфични смеси.

От Светия Синод оповестиха, че ще търсят съдействието на държавното управление за реализирането на идващите стадии от плана за реставрирането на най-големия православен храм на Балканския полуостров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР