Хотелска верига в Швейцария създаде нова длъжност social media sitter

...
Хотелска верига в Швейцария създаде нова длъжност social media sitter
Коментари Харесай

Нова длъжност в хотелите: Служител, който снима гостите и публикува в Instagram профилите им

Хотелска верига в Швейцария сътвори нова служба " social media sitter " или чиновник, който се грижи за изявленията на клиентите в обществените мрежи, до момента в който те релаксират. В отговорностите му влиза да прави фотоси на своите посетители и да ги разгласява в техните профили, споделя уеб сайтът Quartz.

Посетителите на хотел Ibis в Женева и Цюрих този месец са имали опцията да закупят пакет със стая, в който е включено и наемането на така наречен Instagram инфлуенсър. Целта е той да прави всичко обвързвано с профилите на клиентите, а те да си починат от общественото пространство, като в същото време останат дейни. Струващата 90$ услуга е с името " Почивайте, ние ще публикуваме ".

Според изискванията на услугата, постовете би трябвало да са с хаштагове, които да разпространяват концепцията. Освен това клиентите би трябвало да дават паролата си за достъп до съответния акаунт в продължение на цялата отмора. В прессъобщението, от хотела са обяснили, че титулярът може да разиска своите ползи с лицето, което дава отговор за профилите му в обществената мрежа, с цел да бъдат изявленията оптимално покрай упованията на госта.

Понастоящем има едвам няколко такива фотоси, които са обществено налични в Instagram. Програмата е била единствено за тестване и ще завърши идния уикенд.

Идеята на хотела цели нещо надалеч повече от просто да анулира гостите си, като се погрижи за техния виртуален обществен живот. От хотела изясняват, че това е много добър метод да се откъснеш от телефона си и от интернет за известно време.

 Снимка 315227
Източник:

" Много хора пропущат скъпите моменти поради пристрастието им към телефона и не могат да се насладят на това, което им се случва в реалност ", споделят от веригата.

Компаниите употребяват по всевъзможен метод обществените мрежи, с цел да ги трансфорат в тактика, от която да се облагодетелстват. Така, да вземем за пример, EasyJet първо ревизира консуматори в Instagram преди да им разреши да резервират билет.

Друга сходна услуга в хотел на Малдивите е имало преди година. Тя се е наричала " Instagram иконом " и е представлявала чиновник, който води клиента до едни от най-красивите гледки и го снима на фона им за обществените мрежи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР