Хотелиерите в Балчик, където са настанени над 1200 бежанци от

...
Хотелиерите в Балчик, където са настанени над 1200 бежанци от
Коментари Харесай

Хотелиерите в Балчик са пред фалит, нямат преведени пари от държавата, а издържат бежанците

Хотелиерите в Балчик, където са настанени над 1200 бежанци от Украйна, към момента чакат от страната средства за тях

Парите трябваше да са по сметките им до 15 април, предава

"Няма никакви пари, нито от Европейски Съюз, нито от нашата страна. Вече втори месец работим извънредно с наши средства и с помощи от жители, тъй че нямаме безусловно никакво финансиране от страната за момента ", споделя Пламен Козарев, шеф на хотел в Балчик.

Само за електричество Христо Желев дължи 22 хиляди лева, а периодите за заплащане изтичат. Той към този момент е кандидатствал за банков заем, с цел да покрие разноските.

"Знам, че има сътрудници, които даже с компании за бързи заеми водят някакви договаряния, най-малко краткотрайно да решат въпроса. Така че всеки самостоятелно се оправя някак ", отбелязва Желев.

Пламен Козарев споделя, че разноските към снабдители и личен състав за близо два месеца ще набъбнат над 100 000. Притеснява се, че ще би трябвало да спре електричеството, да освобождава личен състав или да пуска чиновниците в неплатен отпуск. А за бежанците би трябвало да търси места при сътрудници.

Бързите заеми не са решение, счита Пламен Козарев, тъй като лихвите са доста високи, а той не е сигурен дали всичко това ще бъде разплатено от страната. Хотелиерите не са огромни оптимисти и за идния летен сезон. Нужни са поправки, а сигурност за бъдещето липсва.

Заради напора от бежанци в последно време всеки ден имат запитвания за свободни места. Част от сътрудниците им, които в началото са се съгласили да ги приютят, в този момент не бързат да одобряват.

"За страдание ние повече благоприятни условия нямаме, от дълго време сме цялостни ", споделя Желев.

Общата картина в сектора, който първи протегна ръка за помощ на бежанците, не е по никакъв начин розова.

"Ще има банкрути в бранша. Ние не можем просто да си платим тока за двата месеца вкупом. Говорими и за работни заплати, и за осигуровки. След два месеца ще има банкрути ", безапелационен е Козарев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР