Хотелиери в троянския комплекс „Чифлика“ от години плащат на частна

...
Хотелиери в троянския комплекс „Чифлика“ от години плащат на частна
Коментари Харесай

Частно ВиК прибира години наред такса от хотелиери в Троян, кметът Михайлова: Безсилни сме!

Хотелиери в троянския комплекс „ Чифлика “ от години заплащат на частна компания за доставената вода . Проблемът, който от време на време ескалира, бе оповестен неотдавна от журналистът Христо Гешев от https://zovnews.com/, само че все пак решение към този миг няма. Все стана ясно, че Националната следствена работа се е заела със случая . Според ексминистъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е неприемливо съгласно българското законодателство да се построява за даване на ВиК-услуги, какъвто е казусът в Чифлик.
Законът за водите дефинира собствеността им като общонационален неразделен естествен запас , като главен принцип е, че ВиК-системите, които задоволяват обществени потребности, следва да бъдат обществена държавна или обществена общинска благосъстоятелност .
Стопанин на водата в Чифлик обаче се явява компания „ ДАД “ ООД - Троян , чиито притежатели с равни дялове са.
Фирмата им е получила през 2006 година позволение за водоползване от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ за воден обект „ Козещница “ в село Чифлик, приток на река Бели Осъм.
Първоначалната цел на водоползването е била за създаване на подпорна стена , а водоизточникът е по границата на техния парцел. Те имат СПА-хотел „ Балкан “ с външен басейн там.
Получили са и позволение за прилагане на минерална вода от сондаж Р-1хг в с. Чифлик. Срокът му е до 2022 година.
Наскоро пред локален вестник Дочково и Данов декларират следното: „ Ние сме притежатели на водопровода . И не продаваме вода, водата е държавна благосъстоятелност, ние транспортираме вода по нашия тръбопровод, който сме закупили дружно с базата. Дали сме на хотелите и къщите за посетители в региона позволение да употребяват нашия тръбопровод. Без това позволение за водата те нямаше да получат разрешителни за градеж и нямаше да могат да строят, нямаше да ги има. Спряхме водата на някои, когато в един миг отхвърлиха да заплащат наема за водопровода “.
Във времето останалите обекти в Чифлика почтително си заплащат „ наем на водопреносната мрежа “, само че през 2017 година хотелите „ Алфаризорт “ и “Фея “ отхвърлят да възобновят договорите си с „ ДАД “ ООД и водоподаването им бива спряно.
Воденото по сигнали на „ Алфаризорт “ и „ Фея “ досъдебно произвеждане от Районна прокуратура- Ловеч, е прекъснато. В момента преписката е в Национална следствена работа.
Проблемът е отвеян и до Народното събрание .
Депутатът от ГЕРБ Калин Василев насочва запитване през юли месец 2017 година „ по отношение на постъпила информация за съществуващи проблеми с водоснабдяването на обекти, почивни станции, хотели, къщи за посетители и други във вилна зона в село Чифлик, община Троян и неналичието на водоснабдяване от общинското ВиК-дружество “.
Той е изискал тогавашният министър на районното развиване и благоустройството Николай Нанков да каже по какъв начин и дали ще бъде решен въпросът с питейно-битовото водоснабдяване на тези обекти, по какъв начин са построени и са получили позволение за градеж обектите, за които не е обезпечено питейно-битово водоснабдяване от ВиК-оператора или по реда на Закона за водите.
Министър Нанков дава отговор, че на територията на Чифлик страната няма благосъстоятелност върху ВиК-системите . Тя е извънредно публично-общинска и ръководството се реализира от Общинския съвет на Троян. А разрешителни за построяването на обекти се съгласуват от ВиК-дружеството, само че се издават от общинската администрация.
„ Съгласно българското законодателство е неприемливо, още веднъж дебело наблягам: неприемливо е да се построява независима частна инфраструктура за даване на ВиК-услуги, какъвто случай има сега “, безапелационен е тогавашният министър Нанков.


Actualno.com реши да се свърже и с кмета на Троян Донка Михайлова по отношение на проблема.
Г-жо Михайлова, чия благосъстоятелност е водопреносната система в Чифлика?
Всъщност това е въпросът. Има спор по тази тематика. Въпросните хотели са построени и въведени в употреба на база на контракти с тази компания " ДАД ", след което се стига до недоумение и проблеми. Не мога да кажа с акуратност, само че става въпрос за проблем отпреди 20-тина години. Не желая да разясня неща, които са в прокуратурата доколкото знам. Ние имаме позиция с регионален шеф, с Регионална инспекция за опазване на околната среда, с Басейнова дирекция, че ще изчакаме приключването на това следствие, след което ще се подхващат законосъобразни дейности.
Общинското " ВиК -Стенето ", съгласно докладите е в положително финансово положение, за какво не е включило тази територия?
Към момента на създаване на хотелите ВиК-то не е имало там мрежа и в действителност на база на контракти, които вложителите са имали с въпросната компания, получават строително позволение, след което вкарват обектите в употреба. След разтрогването на договорите с тях, те към този момент чакат някой различен да ги доставя, единствено че там общината няма построена мрежа и това е казусът.
ВиК не може ли да направи действия за присъединението й?
Разбира се, че може да направи действия, само че те няма по какъв начин да се случат от през днешния ден за на следващия ден. През 2007-2008 година общината е правила един план за водоснабдяване, само че той не получава позволение от Басейнова дирекция, тъй като попада в зоната на парк. В момента ние търсим решение с различно водохващане.
Този проблем е упоменат и в Общия организационен проект на община Троян, че се възнамерява създаване на нов сондажен водоизточник за курортния комплекс „ Чифлика”, това ли имате поради?
Да. Във времето с построяването на хотелите всеки си е полагал свои тръби. Ние предходната година за пръв път направихме цялостна скица на подземната инфраструктура на комплекса.
И изобщо " ВиК " има ли нещо там?
Не, няма.
Всичко е в частни ръце, по този начин ли?
Така е основано.
Странно е, че ВиК не е претендирало за тези активи?
Не мога да Ви кажа за какво е по този начин. Явно са го приели като даденост, само че собствеността там е частна преди тръгването на този спор.
Достъпът до водата единствено в ръцете на една компания ли е, или на няколко?
Договорите са били сред хотел и тази компания, която е водоснабдявала.
Знаете ли по какъв начин тя е станала притежател на системата?
Аз Ви споделям неща, за които нямам документи и се опасявам, че не мога да съм изцяло правилна. Но доколкото знам при закупуването на хотелската база, която тази компания ръководи, те споделят, че тогава са придобили и водоизточника. Аз това не мога да го настоявам.
Разчитате ли, че ще се трансформират нещата в посока общинското " ВиК " да стане собственик на системата?
Това е рационалната вероятност за решение на казуса. Ние приехме Подробен устройствен план, имаме изясненост по какъв начин наподобява подземната инфраструктура. Проблемът и за топлата вода също не е до дъно решен. За страдание по този начин се случва, когато един комплекс се построява без цялостна визия за подземните връзки.
И за Чифлик през 2007 година е правено устройствено обмисляне, само че очевидно подземните връзки не са били включени?
Да, в този момент ги обследвахме.
Има ли някой виновност, че тази инфраструктура не е присъединена към ВиК. От това печеливши биха били двете страни - и " ВиК “-дружеството, че се усилва мрежата му и респективно постъпленията, и популацията - че ще имат добър сътрудник каквото би трябвало да е едно сдружение, следено на Общинския съвет?
За страдание сте безусловно права и аз се содалиризирам с вашето мнение. Проблемът е обвързван с това, че собствеността не е изяснена навреме. И друго, че при построяването на хотелите сякаш никой не е мислел, че това е проблем. Хотелите са изграждани при режим на контракт с частен оператор, и в сегашния миг, при разтрогването на договорите, към този момент казусът ескалира основателно.
И кой ще ги водоснабдява?
Сложен въпрос. Но нали разбирате какъв брой комплицирано е решението в този момент при построена инфраструктура, при купени частни парцели, при тези усложнени взаимоотношения!? И при липса на благонадежден източник на финансиране - европейски примерно, което да може да обезпечи нужния запас, който по никакъв начин не е дребен.
Защо не сте водили дело за благосъстоятелност на инфраструктура, която би трябвало да е държавна или частна по закон?
В момента прокуратурата се занимава с този проблем. Всички институции взехме решение, че ще изчакаме резултатите от инспекцията, да забележим ще има ли правосъдно дело, което да обясни собствеността. Надяваме се да бъде решен скоро въпросът.
И не планирате ли община Троян и „ ВиК Стенето " да се присъедините към ВиК-асоциацията в Ловеч?
На този стадий е безапелационна позицията на Общинския съвет със 100% от участващите в гласуването, че не се причисляваме. И собствеността на сдружението да си остане общинска.
В подобен случай обаче се лишавате от опцията да кандидатствате за еврофинансиране за ВиК-системи, лишавате и цялата област от това?
За страдание. Ние доста мощно се надяваме, че с приключването на този програмен интервал това ще бъде променено, тъй като не ни е прелестно, че с нашето решение, което сме уверени, че е в полза на жителите на общината, прилежащите общини също са лишени от право да се възползват от еврофондове.
На какво може да разчитате, в случай че имате достъп до еврофондовете?
Да доизградим оставащите 15% от града, които не бяха обхванати от втория воден цикъл. Ние сме изпълнили първи и втори воден цикъл, имаме и пречиствателна станция за отпадни води.
Само тъй като може да задържате ниски цени, по тази причина ли не се присъединявате?
Защото можем да задържим ниски цени и да организираме капиталова политика за създаване на подземни връзки, улична и пътна мрежа, която е ефикасна. В последните два мандата няма случай, в който да построяваме улична мрежа и пътища без преди този момент да подменим ВиК-системата. Имаме хармонизиране на капиталовата стратегия на сдружението с финансовата стратегия на общината. За страдание при държавните сдружения това не се случва. Обемът на вложения, които прави нашето ВиК-дружество са доста повече, в сравнение с в общините, в които работи държавното ВиК-дружество. Годишно те са 700-800 000 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР