Хотелиери от Слънчев бряг призоваха за отпадане на зеленият сертификат

...
Хотелиери от Слънчев бряг призоваха за отпадане на зеленият сертификат
Коментари Харесай

Хотелиери очакват труден летен сезон, очакват подкрепа от държавата

Хотелиери от Слънчев бряг приканиха за отпадане на зеленият документ за задгранични туристи и на туристическата такса, която би трябвало да заплащат за всеки украинец с краткотраен статут за протекция. Пред NovaNews те споделиха, че се чака доста тежък сезон и предложиха да се резервира мярката 60/40 за подкрепяне на сектора.

„ Сезонът ще е доста сложен, в случай че войната в Украйна продължи. Ние бяхме обнадеждени от информация за отпадане на всички ограничения, само че в случай че зеленият документ остане, това ще е гибел за туризма ни, тъй като при съперниците ни от Турция, Гърция, Хърватия ще отпадне и коронавирусът там ще се приема като елементарен грип “, сподели заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Колегите му от района упорстват страната да се погрижи да получат нови финансови помощи, които да компенсират инфлацията и загубите, които са разследване войната в Украйна.

„ Настояваме мярката 60/40 да се резервира. Без нея ще ни е доста мъчно да успеем освен да подготвим хотелите. Част от личния състав държим целогодишно, а другите ги наемаме през април и тези чиновници са на работа доникъде на октомври. За този интервал настояваме помощта да се отпуска, само че без рестрикции “, сподели пък хотелиерът Христо Чапкънов.

„ През предходната година мярката действително я имаше, само че през юли, август и септември въобще не можехме да аплайваме “, напомни той.

„ Ние изхранваме бежанците от Украйна, а плащаме и туристическа такса за тях. Парите, които се отпускат от страната, са извънредно незадоволително на фона на разноските за електричество, разчистване, храна и така нататък Затова молим в хотелите, които са приели бежанци, таксата да отпадне “, съобщи хотелиерът.

Първите туристи в Слънчев бряг се чака да дойдат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по Южното Черноморие не са оптимисти, тъй като по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, с цел да оцелеят, защото доста от клиентите им избирали прилежащи на България дестинации, посочи кореспондентът Цеца Алексова.

" В момента всички пазари са на „ Стоп ” с резервациите. Като преди спора с Украйна вървяха доста добре, бяха стигнали равнищата на 2019, главно пазар Чехия.Тази година още веднъж разчитаме на Чехия, Полша, Англия се завръщат като резервации, Израел също ", изясни ръководителят на Регионална туристическа камара – Бургас Деляна Цонева.

Борис Минчев, който е управител на хотел, споделя, че резервациите са спрели към този миг, заради военния спор сред Русия и Украйна.

Той и сътрудниците му са безапелационни,че инфлацията им пречи да дефинират цени на пакетите, които оферират на своите посетители.

" Срещаме голямо усложнение във образуването на цените. Ние не знаеме какво ще бъде ситуацията и няма по какъв начин да кажем в този момент и на хората си „ но вижте в този момент, пригответе си там по някоя жълтичка, с цел да бъде покупателната стойност нали уеднаквена ", показва Румен Мончев. Той е член на УС на Съюз на притежателите – Слънчев бряг.

" Със повдигане на цените на съществени артикули всяка една доставка при нас идва със нова, по-висока стойност, което прави доста мъчно и невероятно ценообразуването на крайния артикул ", сподели още Цонева.

Към момента множеството хотелиери пробват да задържат покачването на цените на пакетите да не надвиши 10 %. Някои обаче не са оптимисти.

" Ръстът е сред 20 е 30%. Това се въздейства както от цените на горивата, електрическата енергия, само че и на питателните артикули ", добавя Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността ваканционните пакети, платени на ранни записвания, да бъдат обновени.

" Твърдо ценообразуване има и все още, само че всички подписани контракти и контракти, които предстоят да се сключат, ще са клаузи за актуализация, анекси, в случай че тази обстановка продължи повече, в сравнение с би трябвало. За страдание разноските станаха европейски, а цените български ", безапелационен е Минчев.

Затова от сектора упорстват за продължение на помощта от страната.

Деляна Цонева признава, че помощта в действителност е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, тъй като в действителност се чака да бъде доста сложен. Тя се надява и помощта от 35 евро на седалка в самолета да се резервира, с цел да се подтикват полетите от другите страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР