Хотелиери и туроператори по Черноморието настояват настояват държавата да се

...
Хотелиери и туроператори по Черноморието настояват настояват държавата да се
Коментари Харесай

Хотелиери очакват тежък сезон, искат подкрепа от държавата

Хотелиери и туроператори по Черноморието упорстват настояват страната да се погрижи да получат нови финансови помощи, които да компенсират инфлацията и загубите разследване войната в Украйна.
"Ако документът не отпадне, ще бъде гибел за туристическия сезон ", увери Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. От своя страна хотелиерът Христо Чапкънов счита, че помощта за бежанците е извънредно незадоволителна, туристическата такса би трябвало да отпадне.
Предложението им към държавното управление е да се продължи мярката 60/40, с цел да могат да запазят личния състав си. Така ще съумеят да поддържат едно относително положително качество на предлаганите услуги и през сезона, който все още се чака да бъде сложен.
Първите туристи в Слънчев бряг се чака да дойдат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по южното черноморие не са оптимисти, тъй като по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, с цел да оцелеят, защото доста от клиентите им избирали прилежащи на България дестинации.
"В момента всички пазари са на „ Стоп” с резервациите. Като преди спора с Украйна вървяха доста добре, бяха стигнали равнищата на 2019, главно пазар Чехия. Тази година още веднъж разчитаме на Чехия, Полша, Англия се завръщат като резервации, Израел също ", изясни Деляна Цонева - ръководител на Регионална туристическа камара - Бургас.
Борис Минчев - управител на хотел, споделя, че за жалост резервациите са спрели към този миг, заради военния спор сред Русия и Украйна. В този хотел ще залагат на посетители от прилежащи на България страни. Всички обаче са безапелационни, че инфлацията им пречи да дефинират цени на пакетите, които оферират на своите посетители.
"Срещаме голямо усложнение във образуването на цените. Ние не знаеме какво ще бъде ситуацията и няма по какъв начин да кажем в този момент и на хората си „ но вижте в този момент, пригответе си там по някоя жълтичка, с цел да бъде покупателната стойност нали уеднаквена ", показва Румен Мончев - член на УС на Съюз на притежателите – Слънчев бряг.
"С повдигане на цените на съществени артикули, както се споделя, всяка една доставка при нас идва със нова, по-висока цена, което прави доста мъчно и невероятно ценообразуването на крайния артикул ", сподели още Цонева.
Към момента множеството хотелиери пробват да задържат покачването на цените на пакетите да не надвиши 10%. Някои обаче не са оптимисти.
"Ръстът е сред 20 и 30%. Това се въздейства както от цените на горивата, електрическата енергия, само че и на питателните артикули ", добавя Цонева.
Хотелиерите не изключват вероятността ваканционните пакети, платени на ранни записвания, да бъдат обновени.
"Твърдо ценообразуване има и все още, само че всички подписани контракти и такива, които предстоят да се сключат, ще са клаузи за актуализация. За страдание сега обстановката е такава, че разноските станаха европейски, а цените - български ", безапелационен е Минчев.
Затова от сектора упорстват за продължение на помощта от страната.
Деляна Цонева признава, че помощта в действителност е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, тъй като в действителност се чака да бъде доста сложен, както и помощта от 35 евро на седалка, с цел да се подтикват полетите от другите страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР