Хотелиери и ресторантьори край морето са в ужас и панически

...
Хотелиери и ресторантьори край морето са в ужас и панически
Коментари Харесай

Невероятно: Хотелиери вдигат бясно заплатите по морето, дават до 5000 лева за новия сезон

Хотелиери и ресторантьори край морето са в смут и под паника търсят обслужващ личен състав. Трудовите тържища още не са стартирали, само че занапред е ясно, че фрагменти няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не доближават 15 000 служащи, съобщи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Хотелиери лудо подвигат заплатите в опит да привлекат обслужващ личен състав за сезона. Всички си дават сметка, че в случай че не намерят фрагменти, сезонът е изправен пред цялостен неуспех. 
Истерията се усеща в стотиците разгласи за работа, които пълнят профилираните уеб сайтове. От 2000 до 3000 лв. заплати за сервитьорки е оповестил притежателят на хотел "Св. Никола ", който се намира на първа линия в "Каваците ". Дори и там претендентите не доближават. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават положителни пари на келнерите. 
Обикновено договорите се подписват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така приходът на един сервитьор не пада под 1500 лв., освен това без да се считат бакшишите. За такава работа обаче се желае опит, добра визия и най-малко два непознати езика. Ресторантьори пък трескаво търсят основни готвачи за "ол инклузив ", като дават обещание най-малко по 2500 лв. месечно. 
За помощниците в кухнята заплатите потеглят от 1300 нагоре. В елитните заведения за хранене със свободна консумация пък са подготвени да заплащат по 4000-5000 за умел шеф-готвач. Сред най-дефицитните фрагменти са камериерките. За тях се дават обещание по 800-900 лв., а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лева. 
Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лв., в този момент стартират със стартова от 900 лв.. Над 800 лв. дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен личен състав също се намира мъчно. Поне 20 хотела на юг търсят шефове и мениджъри, а заплатите за тях потеглят от 2000 лв.. Въпреки че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите лудо търсят личен състав овреме. 
"Проблемът е отблъскващ, а ножът към този момент е опрял до кокала. Трябва да признаем, че това е проблем за цяла Европа, освен за България. Туристическият отрасъл у нас дава най-хубавите заплати, само че все пак е реалност, че квалифицирани фрагменти няма. А туризма не търси просто каквито и да е фрагменти. 
В този бизнес са нужни образовани и можещи хора, които приказват непознати езици, които са възпитани и интелигентни. Над 15 000 души не доближават единствено в Слънчев бряг. За качественото обслужване на 500 000 туристи са нужни най-малко 50 000 служащи. Търсят се хора на всевъзможни позиции ", разяснява Веселин Налбантов. Спасителният вид е да се усили вносът на работна ръка от чужбина. Миналото лято сезонни фрагменти бяха обезпечени от Украйна, Беларус и Молдова.
"Ситуацията по морето е трагична, що се касае до фрагментите. Миналото лято спасихме някак сезона. Осигурихме 3500 служащи от чужбина, множеството бесарабски българи и още 2800 младежи на възраст над 16 години, със единодушието на родителите. Но и това не е задоволително. Надяваме се, че с новите облекчения в Законите за миграцията, да увеличим фрагментите от чужбина и най-много бесарабските българи ", разяснява Георги Николчев, консултант по туристическите въпроси на вицепремиера Валери Симеонов. 
Проблемът с недостига на фрагменти в морските курорти се появи за първи път преди 4 години. Според анализатори обстановката е предизвикана главно поради ниското възнаграждение. През последните няколко години квалифицираните фрагменти всеобщо напущат страната и работят за доста повече пари в непознатите курорти, с които умерено се устоят и отвън сезона. За никого не е загадка, че се наемат всеобщо роми, които да пълнят дупките. 
Наемането на сезонни служащи стартира главно в интервала от края на април до края на май. В рамките на 30 дни морските курорти ще се трансфорат в гигантска трудова борса. Търси се всевъзможен личен състав. За последните 3 години заплатите в сектора са скочили двойно, а за някои позиции даже и повече.

Викачите с 4 бона заплата

Сред най-търсените и надлежно най-добре заплатените по морето са викачите. Наричат ги още промоутъри, рекламни сътрудници или даже пиари. За умел викач кръчмарите са подготвени да платят повече в сравнение с основния си готвач. Работата на викача по никакъв начин не е лесна. Той е претрупан със задачата да стои през целия ден на крайник пред заведението и да приканва туристите да седнат за обяд или най-малко за пиво. 
За тази необикновена специалност заплатите потеглят най-малко от 2 бона нагоре. Средно по стотачка дневно вадят "живите реклами ", само че в случай че са доста положителни в занаята, заплащането може да скочи и двойно. Викачи се търсят на всички места, като се изключи хотелите, по тази причина и фрагментите са огромен недостиг. Освен в заведения за хранене, питейни заведения и нощни заведения, викачи търсят към този момент и в СПА центрове, екскурзионни организации, еротични клубове и даже в сладкарниците на крайник. 
"Тази специалност към този момент е наложителна за туризма. Един добър викач може да ти вдигне оборота в пъти, стига да знае по какъв начин да притегли инцидентни клиенти от улицата, които са тръгнали към плажа или просто на разходка. Работата на викача е да го убеди да се спре тъкмо в тази механа. А това не е по никакъв начин елементарна работа, желае си гений и разсъдък, че и логика на психиката ", разяснява притежател на бистро в Слънчев бряг. Затова и чорбаджиите не пестят пари за тези позиции. 
Много от кръчмарите договарят общоприета заплата от 600 лв. плюс % от оборота за викачите. Така всеки е спокоен, че ще получи тъкмо толкоз, колкото е проработил. Не всеки обаче може да се цани за викач. За да се спазарите за такава позиция, би трябвало да имате безукорен външен тип, умения за светкавична връзка и да владеете най-малко три непознати езика.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР