Хотели и ресторантьори в Банско ще наемат над 5 000

...
Хотели и ресторантьори в Банско ще наемат над 5 000
Коментари Харесай

Какви кадри ще търси бизнеса в зимните ни курорти за новия сезон?

Хотели и ресторантьори в Банско ще наемат над 5 000 служащи през идващите месеци. И тази година ще се търсят главно бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и админи. От туристическия отрасъл обаче са обезпокоени дали ще има задоволително квалифицирани фрагменти за работа.

Банско Пампорово, Чепеларе

В края на летния сезон хотелиери и ресторантьори в Банско стартират да се приготвят и за идната зима. Около 40% от хотелите в курорта затвориха порти напролет и освободиха личния състав. В края на септември стартира търсенето на нови служащи.
Малин Бистрин, хотелиер: За страдание неналичието на личен състав се оказа главен проблем в туризма сега в България. Две са вероятностите и две са опциите, които можем или да наемем външен подобен, какъвто ни разрешава закона, или втория, който за мен е по-правилния е... локален личен състав от България.
Стотици работни места в областта на туризма ще бъдат оповестени и в Пампорово. Хотелиерите там също се оплакват, че мъчно намират квалифицирани фрагменти, а наемането на служащи от чужбина не взема решение казуса.
Николай Василев - хотелиер: Аз съм срещу вноса на хора от чужбина, тъй като въпреки всичко те не познават нашите нрави, не познават нашите обичаи. Като дойдат тука не могат да предложат това, което ние може да им предложим. Трябва да си намерим фрагменти от мястото, тука от местата от България и от нашия район.
От сектора признават, че мъчно ще задържат млади и квалифицирани чиновници, тъй като те избират да работят в Западна Европа. Там получават в пъти по-високи заплати спрямо курортите у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР