Хотели, апартаментни сгради, студентски общежития все по-често влизат в полезрението

...
Хотели, апартаментни сгради, студентски общежития все по-често влизат в полезрението
Коментари Харесай

Хотели, апартаментни сгради и студентски общежития влизат в полезрението на инвеститорите

Хотели, апартаментни здания, студентски общежития все по-често влизат в полезрението на вложителите в бизнес парцели в откритите пазари. Това демонстрират данните на световната консултантска компания Cushman & Wakefield, чийто сътрудник за България е Forton. Компанията показа своя Global Investment Atlas 2019 на интернационалното ревю за недвижими парцели MIPIM в Кан.

Интересът към така наречен различни вложения е подбуден от лимитираните благоприятни условия в световен проект за покупко-продажби в обичайните сегменти – офисни, търговски и индустриални площи. При предния връх на имотния цикъл в сходна обстановка вложителите се насочиха от столиците към районните градове, до момента в който в този момент търсят рентабилност в по-широк кръг от активи.

По данни на Cushman & Wakefield делът на различните вложения през последните 10 години се движи сред 16% и 26% от общия размер транзакции, като през 2018 година е бил 24%. В България пазарът на различни активи е към момента възникващ поради слабото предложение на капиталов артикул отвън обичайните сегменти.

„ Българският пазар на бизнес парцели е релативно закостенял като благоприятни условия за вложения поради дребния мащаб и релативно късата си история. След две доста мощни години с фокус поредно върху комерсиалните и офис площите, в този момент опциите за придобиване на първокласен артикул на рационална цена в тези сегменти се изчерпват, а съвсем липсват други възможности “, разяснява Явор Костов, управител „ Капиталови пазари “ в Cushman & Wakefield Forton.

Предлагането на хотелския пазар е лимитирано, а в сегменти като апартаментните здания, лечебни заведения, студентски общежития на процедура липсва капиталов артикул.

„ Глобалните трендове несъмнено отварят ниша в предлагането на пазара на бизнес парцели, която бизнесмени и вложители не би трябвало да подминават. Предвид демографските трендове и концентрацията на население в огромните градове, качествените планове в областта на образованието, опазването на здравето, грижата за възрастни хора може да са освен сполучлив бизнес, само че и положителни вложения “, заключи Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР