Хотел Рила в центъра на София да бъде съборен и

...
Хотел Рила в центъра на София да бъде съборен и
Коментари Харесай

Собствениците на хотел "Рила" искат да го сменят с изцяло нова сграда

Хотел " Рила " в центъра на София да бъде съборен и на негово място да бъде издигната нова постройка. Това планува нов план, поръчан от притежателя му. Тя ще е жилищна и ще резервира същия размер и височина на сегашната, обясниха пред " Дневник " от " Ателие Серафимов архитекти " (АСА). Те са получили задание от притежателя " Рила-център " ООД за концептуална разработка за " вероятно създаване на 11-етажна жилищна постройка ".

Процедурата още е в начална фаза - капиталово желание, което би трябвало да премине утвърждения през Столична община. Първо - през Направление " Архитектура и градоустройство ", а по-късно да се изготви Работен организационен проект, в който в детайли да бъдат включени всички параметри на бъдещото строителство.

" Преди месец изпратих наставление на притежателите на хотела да си оправят фасадата - има паднали плочи от облицовката. Те пристигнаха да кажат, че напряко ще го събарят и ще строят нова постройка ", сподели Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец " от " Демократична България " пред публицисти преди две седмици .

Сградата била издигната по план за хотел на морето

" Дневник " потърси повече информация за статуса на плана и статута на постройката.

" Тя не е монумент на културата ", изясни арх. Светла Тихолова, която е създател на Подробния организационен проект на зона " Център А-юг ". Той обгръща историко-археологическия резерват " Сердика-Средец ", в който влиза и пространството на хотела и градинката пред него. " През 1962 година се е налагало доста бързо да бъде издигнат хотел в София и тогава са имали подготвен план за хотел на морето. Построили са два - там и копие тук, в центъра на столицата ", описа арх. Тихолова.

Разпределението на постройката е хотелско и е с доста балкони, което не е уместно за градския център. Това лимитира опциите за смяна в предназначението - за жилища, разясниха архитекти пред " Дневник ", запитани постанова ли се постройката да се подменя, с цел да се трансформира в жилищна .

Действащото в този момент позволение е за 11-етажна пристройка върху остарелия " Буда бар "

През ноември 2018 година общината утвърди различен план за промяна на хотел " Рила ", който е настоящ и може да бъде прибавен. Той планува опазване на сегашната постройка и създаване на 11-етажна пристройка от страната на ул. " Леге " - върху мястото, където се намираше заведението " Буда бар ". Негов създател е арх. Илиан Илиев, началник на студио " Планинг ". Новото желание на притежателите на хотела в този момент е цялата постройка да се събори и да се построи напълно нова върху същото строително леке.
 В момента притежателят на хотела има позволение за пристройка от страната на ул.
© Капитал

В момента притежателят на хотела има позволение за пристройка от страната на ул. " Леге ", визуализация.

По Общия организационен проект на София този парцел е с оптимално позволена разгъната застроена повърхност до 18 000 кв.м, а строителното леке - 2300 кв.м.

" Обемното решение е идентично със съществуващата постройка на хотела и е композиция от два правоъгълни размера, представляващи високо тяло с лице към ул. " Позитано " и ниско тяло, долепено на калкан с ниското тяло на постройката на някогашния " Кореком ", обясниха проектантите от " АСА ". (На процедура това очевидно ще повтаря част от плана за реорганизация в задната му част - вижте фотографията на предходния план.)
 Така ще наподобява новата постройка на мястото на хотел
Така ще наподобява новата постройка на мястото на хотел " Рила ", визуализация.

" Съществуващата постройка е на 10 хотелски и един механически етаж. Бъдещото застрояване планува " стъпка " в рамките на петното на съществуващата постройка и височина 11 етажа, разположено при съблюдаване на всички нормативни отстояния към прилежащите здания, както и при съблюдаване на на оптимално допустимите РЗП и стъпка на застрояване за парцела ", пишат в писмените отговори до " Дневник " от " АСА ".

Подземни паркинги и археология в региона

В плана се плануват близо 50% повече паркоместа от изискваните минимални правила. Подземните гаражи няма да са надълбоко ситуирани и няма да навлизат под равнището на сегашната постройка, дават обещание в концептуалната разработка проектантите. Те предвиждат, че с тях съществено ще се понижи броят на паркиращите в този момент в квартала към хотела.

Има ли риск при градежа на подземни паркинги за археологията в региона е един от въпросите, защото през 50-те години археолози са открили, че под градинката против хотела е източната крепостна стена на антична Сердика и една от наблюдателните кули на римския град.

Всички действия, свързани с съществуването на възможна археология, са отговорност на притежателя и се правят под наблюдението и напътствията на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), прецизираха проектантите от " АСА ". Те обмислят при потребност - вид подземните паркинги даже да бъдат ситуирани доста надълбоко - под археологическия слой, с цел да го запазят.

" Нашата роля като проектанти е да съхраним съществуващия темперамент на заобикалящата ни градска среда. Особено внимание обръщаме на запазването на съществуващата растителност, развиването на нова и обвързването й със съществуващата градина ", настояват проектантите.
 Поглед към хотела и постройките зад него от друга позиция.
© Point of view

Поглед към хотела и постройките зад него от друга позиция.

Градинката начело не е част от терена на хотела. Тя е общинска благосъстоятелност и отговорността за нейното запазване и поддържане е на Столичната община. Според арх. Тихолова е добре обаче преди новия градеж да се ревизира кое или кои от тези антични уреди би могло да се разкрие и експонира в градината.

Кой е притежателят на хотел " Рила "

Хотелът беше с необикновен статут през комунистическия режим. Там се настаняваха делегатите на конгресите на Българска комунистическа партия, а в кухнята целогодишно се приготвяше храна за у дома на фамилиите на членовете на Централен комитет - партийното управление.

След измененията в хотелските стаи се настаниха офисите на доста компании. През 2000 година постройката бе купена от компания, която през няколко сдружения се свързваше с Васил Божков, съгласно изследване на " Капитал ". През ноември 2017 година тя я продаде на " Рила-център " ЕООД. Негов притежател е " Пропърти груп България ", учредено от израелските жители Ниим и Йехудит Хагай. И двете компании са представлявани до 2018 година от Деян Трендафилов Лазаров, който се свързва с Евелин Банев-Брендо посредством други компании. Той обаче бе заменен и този пост към този момент се заема от различен човек.

В момента хотелът работи и като хотел, и други елементи се употребяват за офиси. На приземния му етаж има първокласен ресторант с бар и нощен клуб.

" Дневник " потърси фирмата-собственик на адреса на регистрацията й - адвокатската фирма на юрист Марина Поптодорова. От там обясниха, че в действителност на този адрес е записано сдружение " Рила център ", само че тук няма нито техен офис, нито техен представител. До публицистичното привършване на текста " Дневник " не съумя да се свърже със притежателите за повече информация към смяната на плана. Главният архитекст на София Здравко Здравко също не отговори на въпросите на " Дневник ".

Още по тематиката четете в новия брой на " Капитал ".
 Хотел
© radian.bg

Хотел " Рила " - март 2020

 Сградата в заобикалящата я среда.
© Point of view

Сградата в заобикалящата я среда.

 Хотелът, погледнат от задната му част
© Point of view

Хотелът, погледнат от задната му част

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1589)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР