Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души годишно, с

...
Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души годишно, с
Коментари Харесай

С 200 000 годишно се увеличават хоспитализациите у нас

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души годишно , с което страната ни е преди всичко в Европейски Съюз. Това съобщи Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите във връзка Европейския ден на пациента у нас.

Причините за смъртност в България са същите като в Европейски Съюз, само че делът на сърдечно-съдовите болести, следвани от онкологичните е доста по-висок в страната ни, спрямо Европейски Съюз. Високият % на хоспитализации не се отразява на степента на смъртност .

Таушанов предлага основаването на Закон за отбрана на пациентите, Фонд за обезщетение на пациентите и единна система за лекарски неточности . Според него с сходен Закон ще има правна сигурност за всички страни - пациентите и лекарите.
 Установиха лекарски неточности при гибелта на родилка в Плевен
Установиха лекарски неточности при гибелта на родилка в Плевен

Не е тествана устната празнина на пациентката

Например фондът ще може да обезщетява при лекарски неточности, заразявания и други проблеми зародили в резултат на интервенции и лекувания .

В същото време лекарите ще имат застраховки, каквато е системата във Франция. Таушанов сподели, че в здравната система се получават към 2000 тъжби годишно у нас против лекари , което е много по-малко спрямо останалите европейски страни. В Българската асоциация за протекция на пациентите постъпват сред 5 и 10 тъжби дневно .

Пламен Таушанов предложи в България да се ускори предварителната защита, която е по-добра от лекуването. Той даде образец, че разноските за предварителна защита съставляват единствено 3% от нашите здравни бюджети, спрямо 80% при лекуването на заболявания.

Повече от 1,2 милиона души умират прибързано всяка година в страните от Европейски Съюз.
 Независим орган да проверява лекарски неточности, желае Неправителствени организации
Независим орган да проверява лекарски неточности, желае Неправителствени организации

Неправителствената организация предлага да се сътвори напълно самостоятелна институция основана от специалисти

Таушанов даде образец, че в България годишно 52 000 души получават инсулт годишно. От тях 4000 умират.

Това значи, че би трябвало да има предварителна защита още при диагностицирането на тромболиза . Следователно насърчаването на вложенията в предварителната защита е от решаващо значение, акцентира Таушанов.

Идеята за Европейски ден на пациента поражда през 2002 година Active Citizenship Network (ACN), когато европейски цивилен организации основават Харта на правата на пациента с 14-те съществени права. Ефективното им използване е в основата на основаването на единна здравна политика на общността и приоритет за европейските институции, ангажирани с правенето на бъдещата Директива за здравни услуги.

Проектодокументът на Европейска комисия е първата инструкция за медицинските услуги в общността и дефинира правилата за синхронизиране на здравните услуги с вътрешния пазар и свободата на придвижване на артикули, услуги, хора и капитали. Документът подсигурява правото на пациента да се лекува отвън страната, в която е обезпечен, в случай че лекуването е утвърдено от управляващите в тази страна.

Засилването на потреблението на цифровите технологии посредством основаването на дигитален обединен пазар е един от главните цели на Европейската комисия. За да се улесни по-големият трансграничен достъп до опазване на здравето, Комисията построява електронна инфраструктура за електронно опазване на здравето . Тя ще разреши продан на електронни наставления и резюмета на пациентите сред доставчиците на здравни услуги.

Първите трансгранични обмени започнаха през 2019 година за да се включат всички други страни от Европейски Съюз до 2020 година В дълготраен проект Комисията работи за основаването на европейски формат за продан на електронни здравни досиета, наличен за всички жители на Европейски Съюз.

В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още заместител здравния министър Жени Начева и ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР