Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година,

...
Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година,
Коментари Харесай

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година


Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 индивида на година, с което страната ни е преди всичко в Европейски Съюз. Това съобщи Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите по време на отбелязването на Европейския ден на пациента у нас. Причините за смъртност са същите като в Европейски Съюз, само че е доста по-висок делът на сърдечно-съдовите болести, следвани от онкологичните. Така че високият % на хоспитализации не се отразява на степента на смъртност. Таушанов предлага основаването на Закон за отбрана на пациентите, Фонд за обезщетение на пациентите и единна система за лекарски неточности. По този метод ще се сътвори правна сигурност за всички страни – пациентите и лекарите, изясни той. Например фондът ще може да обезщетява при лекарски неточности, заразявания и други проблеми зародили в резултат на интервенции и лекувания. Лекарите пък ще бъдат със застраховки, както е системата във Франция. Таушанов сподели, че в здравната система се получават към 2000 тъжби годишно у нас против лекари, което е много по-малко спрямо останалите европейски страни. В Българската асоциация за протекция на пациентите постъпват сред 5 и 10 тъжби дневно.

Пламен Таушанов предложи в България да се ускори предварителната защита, която е по-добра от лекуването. Разходите за предварителна защита съставляват единствено 3% от нашите здравни бюджети, спрямо 80% при лекуването на заболявания. Повече от 1,2 милиона души умират прибързано всяка година в страните от Европейски Съюз. Таушанов даде образец, че в България 52 000 индивида получават инсулт годишно, от които 4000 умират. Това значи, че би трябвало да има предварителна защита още при диагностицирането на тромболиза. Следователно насърчаването на вложенията в предварителната защита е от решаващо значение, акцентира Таушанов.

Идеята за Европейски ден на пациента поражда през 2002 година Active Citizenship Network (ACN), когато европейски цивилен организации основават Харта на правата на пациента с 14-те съществени права. Ефективното им използване е в основата на основаването на единна здравна политика на общността и приоритет за европейските институции, ангажирани с правенето на бъдещата Директива за здравни услуги. Проектодокументът на Европейска комисия е първата инструкция за медицинските услуги в общността и дефинира правилата за синхронизиране на здравните услуги с вътрешния пазар и свободата на придвижване на артикули, услуги, хора и капитали. Документът подсигурява правото на пациента да се лекува отвън страната, в която е обезпечен, в случай че лекуването е утвърдено от управляващите в тази страна.

Засилването на потреблението на цифровите технологии посредством основаването на дигитален обединен пазар е един от главните цели на Европейската комисия. За да се улесни по-големият трансграничен достъп до опазване на здравето, Комисията построява електронна инфраструктура за електронно опазване на здравето, която ще разреши продан на електронни наставления и резюмета на пациентите сред доставчиците на здравни услуги. Първите трансгранични обмени започнаха през 2019 година за да се включат всички други страни от Европейски Съюз до 2020 година В дълготраен проект Комисията работи за основаването на европейски формат за продан на електронни здравни досиета, наличен за всички жители на Европейски Съюз.

В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още Жени Начева, зам.-министър на опазването на здравето и доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР