Хосеп Гуардиола винаги е имал многобройни фенове, но и също

...
Хосеп Гуардиола винаги е имал многобройни фенове, но и също
Коментари Харесай

Той е странен и го знае

Хосеп Гуардиола постоянно е имал многочислени почитатели, само че и също толкоз критици. За някои той е талант, който сънува тактики и владее тънкостите на треньорството. За други Пеп е лъжец, попадащ постоянно в точното време на точното място. И двата лагера обаче са на едно мнение - той е... вманиачен.

Жозе Моуриньо се счита за специфичен, Юрген Клоп се разказва като естествен (макар и на шега), a Гуардиола може да бъде избран като чудноват. Защото той е тъкмо подобен и го знае чудесно. Странност, с помощта на която към този момент има 27 трофея в треньорската си кариера. Странност, която оказа помощ на неговия " Манчестър Сити " да реализира исторически требъл в Англия.

Защо обаче Гуардиола е толкоз сполучлив?

ТАКТИКЪТ: ТИКИ-ТАКА, НО НЕ ТОЧНО

Футболната философия на Пеп е присъща. Отборите на испанския експерт обичат топката и се стремят да не се разделят с нея. Ако това се случи, пробват да си я върнат колкото се може по-бързо. Пасове, пасове и още пасове. Противно на всеобщото мнение, стилът на Гуардиола не е тики-така. Самият той ненавижда това изказване, тъй като главната концепция при въпросната тики-така е да се резервира владението на топката, т.е. противникът да не означи.

Пеп постанова " позиционална игра " - бързи подавания на къси дистанции, само че с офанзивна цел. Футболистите му се пробват да извадят съперниците от строй, да ги " издърпат " от нормалните им позиции, създавайки си пространства за офанзива. Когато тимът е сработен и може да прави всичко това на скорост, задачата на противника е комплицирана. Стратегията на Гуардиола е предвидима, само че сложна за контриране. Естествено, " паркирането на рейса " е вид, само че против него испанският експерт слага действието по авансово заучени модели и търпението, до момента в който съперникът не се пречупи.

Всеки подробност е преценен, а ролята на шанса - минимизирана. Но шанса ще засегнем по-късно. Нека се върнем на подаванията и по-точно на метода, по който Пеп преподава бързите комбинации. Помощните стадиони в базата на " Манчестър Сити " са разграфени на пет зони - център, две крила и две полупространства. Крилото и бекът в никакъв случай не би трябвало да бъдат в една и съща зона, а футболистите би трябвало да се придържат към позициите.

Най-важната част от структурата при Пеп е образуването на триъгълници. Форма, която футболистите са длъжни да съблюдават. Така всеки състезател има най-малко по две варианти за подаване, а връзките сред обособените триъгълници вършат комбинациите още по-лесни. Разположението на футболистите близо един до различен пък разрешава бързото лишаване назад на топката поради численото преимущество.





УЧИТЕЛЯТ: ОТЛИЧНИЦИ И ГРЕШНИЦИ


В " Барселона " Пеп разделя терена на две половини по дължина, както и тима. На играчите от лявата е строго неразрешено да минават в дясната и противоположното. " Придържайте се към позициите си, даже и нещата да не се получават краткотрайно. Моята задача е да ви изведа до заключителната фаза на офанзивата, а по какъв начин ще я завършите - за мен няма значение ", споделя Гуардиола.

От неспазването на разпоредбите си пати и самият Тиери Анри. В турнирен мач французинът вижда, че нещата по неговия фланг не вървят и взема решение да се реалокира на другия. Оказва се сполучлив ход. Той бележи, само че насладата му трае до почивката, когато схваща, че няма да стартира втората част. Анри твърди, че на 30 години е научил още доста от Пеп.



Не на същото мнение е Златан Ибрахимович. Шведът, прочут с индивидуализма си, има спор с испанския експерт по време на своя престой в " Барселона " и постоянно остава на аварийна пейка. Двамата по този начин и не се сдобряват.

" Той е страхливец. Не е никакъв мъж, няма топки. Жертва ме поради Меси и нямаше куража да ме огледа в очите и да ми го каже. Когато ме купуваш, ти купуваш " Ферари ". В него наливаш най-хубавия бензин, качваш го на автомагистралата и даваш цялостна газ. Гуардиола ми слагаше дизел и ме изкарваше на разходки из природата. Все едно си беше купил " Фиат ", изяснява Ибрахимович пред немския " Шпигел ".

Гуардиола в действителност разчита доста на Меси, за чието израстване има голяма заслуга, трансформирайки го във подправена деветка.

В " Байерн " взима под крилото си поливалентния Йошуа Кимих, а в " Сити " триумфите му на този фронт са не един или два. Най-големият несъмнено е Рахийм Стърлинг.

МЕНИДЖЪРЪТ: ЕДИН НЕОБИКНОВЕН РЕД

Пеп Гуардиола не е единствено захласнат от футбола фанатик на тематика надзор, който не вижда оттатък очертанията на терена. Иначе заслужена известност, тъй като надали в този спорт има различен треньор, обръщащ такова внимание на всеки привидно нищожен подробност.

Когато поема " Сити " през лятото на 2016 година Гуардиола провежда среща със чиновници на клуба, отговарящи за поддръжката на игрището. Изискването му е тревата да бъде дълга тъкмо 19 милиметра - нито повече, нито по-малко. Все отново се стига до компромис, тъй като испанецът не знаел, че тревата в Манчестър пораства по-бавно от тази в Барселона и Мюнхен. Така сега тревното покритие на " Етихад " е с височина 23 милиметра. Ако не - Пеп ще се кара.

Гуардиола е прецизен и във връзка с хранителния режим на футболистите. Назначил е експерт в тази област - Силвия Тремоледа, да следи дали играчите го съблюдават. По време на предсезонната подготовка качилите някой кг от горната страна упражняват отвън главната група и са като осъдени.

Любопитното е, че испанският експерт се усеща като вкъщи си на клубната база, където е видян да върви... по чорапи. В съблекалнята приказва единствено на британски. Държи всички да научат езика.



За да има връзка, Пеп подрежда в подготвителната база на отбора да няма безжичен интернет. Иска футболистите да не забиват носове в телефоните, а да си приказват.

Това може би основава усещане, че испанският експерт е нещо като робот, за който тимът е по-голям от обособения състезател, само че сте надалеч от истината. За Гуардиола фамилията е приоритет. Затова и разреши на плеймейкъра Давид Силва да се прибере в родната Валенсия, когато дребният наследник на последния - Матео, се роди прибързано.
Давид Силва може да пропусне още мачове на " Сити ", с цел да бъде до сина си Халфът заяви, че дребният Матео е роден прибързано и "се бори ден след ден "
Пеп държи играчите да прекарват повече време с околните си. Така футболистите на британския първенец не отсядат в хотел преди семейства.

Трофеите идват освен поради тактическия талант, само че и поради индивида Гуардиола. Треньорът, който се държи бащински с възпитаниците си. Насочва ги, оставя ги да си научат урока, оказва помощ им да се трансфорат в най-хубавата версия на себе си.



СТРАННИЯТ: РИТУАЛИ, СУЕВЕРИЯ И ЕДИН Съвет за икономическа взаимопомощ ПУЛОВЕР

В това отношение Пеп също излиза от границите на естественото. През сегашния сезон испанецът постоянно води отбора си във значими мачове... облечен в чудноват сив пуловер. Феновете на Острова бяха толкоз заинтригувани от евентуално обичаната дреха на треньора, че даже ѝ посветиха цели тематики в своите онлайн конгреси.

Дискусиите не разплетоха мистерията. Защо Пеп заряза безупречния си формален тип, с цел да навлече неугледния " Стоун Айлънд "?! В " Барселона " и " Байерн " ризата, сакото, вратовръзката и панталонът бяха присъщи за Гуардиола, който смятаха за най-стилния треньор в света.

Сега Пеп залага на комфорта, само че и наподобява има вяра, че пуловерът му носи шанс. Вечерите от Шампионската лига дават на зевзеците опция за насмешки с мениджъра на " Манчестър Сити " поради несъответствуващото облекло и метода, по който го носи. Сивият пуловер постоянно е... извърнат наопаки.

За страдание на " Сити " пуловерът очевидно е изгубил силите си, в случай че въобще в миналото е имал такива. С него Пеп отпадна от Шампионската лига в трагичен четвъртфинален конфликт с " Тотнъм ". " Гражданите " позволиха и " Брайтън " да поведе в най-важния им мач от сезона, а обратът пристигна едвам откакто Гуардиола смъкна обичания пуловер.

Може би към този момент е подготвен да замени сивия " Стоун Айланд " за екипа на някой противник. Бартер, който отхвърля на Ейдън Флинт от " Бристол Сити " след дуела сред " небесносините " и отбора от Чемпиъншип за Карабао Къп.

Пеп е извънредно религиозен. Не може да се откаже и от своите ритуали преди мач. Първо прегръща най-хубавия си другар Мануел Естиарте - някогашен играч по водна топка, който в този момент е част от неговия щаб. След това целува и дрънкулка с лика на своя кумир - Йохан Кройф.

КЪСМЕТЛИЯТА... ИЛИ?

Всеки треньор се нуждае от нужните условия да надгражда. Отборът израства като колектив, за което виновен е наставникът, само че има и различен значим фактор - клубните финанси. Гуардиола е блажен и до момента не му се е налагало да работи с стеснен бюджет. В " Барселона " и " Байерн " той разполагаше солидна сума, само че в " Манчестър Сити ", благосъстоятелност на " Абу Даби Юнайтед Груп " (Обединени арабски емирства), Пеп като че ли в действителност има празен чек.

И въпреки всичко скъпите покупки не подсигуряват триумфи. В последните 5 години " Сити " е похарчил чисто (разлика сред входящи и изходящи трансфери) над 550 млн. паунда, а градският противник " Юнайтед " - към 500. " Гражданите " обаче са на върха за втора поредна година, до момента в който " алените дяволи " приключиха отвън зона Шампионска лига.

Снимка: Getty Images
" Тотнъм " е на полуфинал след вманиачен мач със 7 гола, VAR имаше последната дума (ВИДЕО) Голът, класирал "шпорите " напред, ще се дискутира дълго...
Гуардиола има шанс отвън терена, само че надали в миналото ще не помни отпадането от " Тотнъм " в Шампионска лига след противоречивия гол на Фернандо Йоренте.

Освен това " жителите " можеха да подпечатат купата в Англия много по-бързо, в случай че главният им съперник - " Ливърпул " нямаше шанс във значимите моменти - пропусната дузпа от Рияд Марез на " Анфийлд ", комичната неточност на Джордан Пикфорд от " Евертън " в мърсисайдското дерби, безумното отиграване на Тоби Алдервейрелд от " Тотнъм ".

И въпреки всичко салдото в шанса възвърне вторият конфликт сред " Сити " и " Ливърпул ", приключил с победа за хората на Гуардиола - 2:1. Тогава 11 милиметра разделиха " алените " от гол , който щеше да наклони везните в тяхна изгода. Леко закъснение от Джон Стоунс и може би в този момент щяхме да обсъждаме по какъв начин " Ливърпул " е поставил завършек на 29-годишното си очакване за шампионската купа.

Pep Guardiola has won 906 out of 1,104 possible points in his managerial career.

That’s an 82% win ratio pic.twitter.com/ybUen936eg
— ESPN FC (@ESPNFC) May 13, 2019

Вече 27 трофея за 11 години , измежду които два триумфа в Шампионската лига с " Барселона " и две следващи трофеи в Англия с " Манчестър Сити " . Критиците ще продължат да подчертават върху финансовите благоприятни условия на тимовете му, само че Гуардиола заслужава самопризнание за неоспоримите си треньорски качества. Да успяваш да мотивираш първенци сезон след сезон. Да оставяш зад себе си доста по-добри играчи от формата, в която си ги заварил.

И всичко това в " късметлийски " сив пуловер и с дрънкулка на Кройф в джоба.

" Кройф грабваше с наличие. Подбираше по този начин думите си, че нямаше по какъв начин да не му повярваш. Не преминаваше към проект " Б ", а просто усъвършестваше проект " А ". Той не просто ме убеди, той ме възхити. Не знаех нищо за футбола, до момента в който не срещнах Йохан " - Гуардиола за холандската легенда, от чиито хрумвания и разбирания за играта е мощно повлиян.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР