Хорст Зеехофер и Ангела Меркел Християнсоциалният съюз (ХСС) побърза да

...
Хорст Зеехофер и Ангела Меркел Християнсоциалният съюз (ХСС) побърза да
Коментари Харесай

ХСС потвърди съюза с Меркел след фалшива информация в Туитър


Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

Християнсоциалният съюз (ХСС) побърза да отхвърли в петък, че възнамерява да постави завършек на десетилетния си съюз с християндемократите на немския канцлер Ангела Меркел, откакто сходна информация се появи във подправен профил в Туитър, съобщи Ройтерс.

Заместник-председателят на парламентарната група на ХСС Ханс Михелбах дефинира информацията като " нелепости " и акцентира, че партията желае да резервира съюза си с християндемократите и да запази обединението.

По-рано отстрани в Туитър, претендиращ, че принадлежи на немската медия " Хесишер рундфунк ", беше оповестена информация, че вътрешният министър и водач на ХСС Хорст Зеехофер е оповестил завършек на съюза във вътрешно известие. Информацията бе представена и от Ройтерс. Малко по-късно медията удостовери, че профилът е подправен, а Ройтерс анулира новината си.

Някои медии в Германия за малко се хванаха на информацията, оповестена във подправения профил, съгласно която министър председателят на провинция Хесен Фолкер Буфие от Християндемократическия съюз (ХДС) декларирал във вътрешен имейл, че Зеехофер слагал завършек на съюза сред ХСС и консерваторите на Меркел, показва Асошиейтед прес.

Според представителя на Меркел Щефен Зайберт има признаци, че известието в Туитър в действителност е пристигнало от създател от сатиричното списание " Титаник ".

Подразделението на ХДС в Хесен също удостовери, че информацията е подправена.

Меркел продължава да е уверена, че е належащо европейско решение по бежанския въпрос, който разделя нейните консерватори, съобщи държавен представител, представен от Ройтерс.

Разногласието сред нейните християндемократи и баварските им съдружници от ХСС заплашва бъдещето на ръководещата ѝ коалиция в миг, когато разделянето в Европа по въпроса с мигрантите също доближава връхна точка.

Меркел е срещу концепцията Германия едностранно да реформира политиката за убежището, защото се опасява, че това може да подкопае солидарността в Европейския съюз. Канцлерката желае да откри решение на европейско равнище по въпроса за противозаконната имиграция на среща на върха в Брюксел на 28-29 юни.

Социалдемократите поддържат Меркел

Междувременно лидерката на немските социалдемократи Андреа Налес поддържа канцлерката Ангела Меркел в задълбочаващия се спор в държавното управление по въпроса за миграцията, съобщи ДПА.

Налес, чиято партия е съдружен сътрудник на Меркел, разкритикува ХСС, който, както се оповестява, заплашва да не се подчини на канцлерката и да овласти полицията да стартира да отпраща претенденти за леговище на немската граница, които са регистрирани в други европейски страни.

Налес разкритикува немския вътрешен министър и водач на ХСС Хорст Зеехофер поради опасността му да не се подчини на Меркел, в случай че двамата не съумеят да реализират съглашение до понеделник. Лидерката на социалдемократите сподели, че " е съвсем немислимо да може да бъде открито решение ", в случай че той работи без да пита.

Зеехофер е неприкрит критик на решението на Меркел да отвори границите на Германия за стотици хиляди претенденти за леговище през 2015 година

Налес съобщи, че министър председателят на Бавария Маркус Зьодер от ХСС работи като " умалена версия на (американския президент Доналд) Тръмп ".

Според нея вероятно едностранно решение на Германия да върне някои бежанци в прилежащи страни би основало заплаха от разединение в Европейски Съюз.

Тя упрекна Зьодер и Зеехофер, че " вземат за заложници цяла Германия и Европа ", като оферират да изпратят полицията на границата, с цел да отпрати мигрантите, регистрирани като бежанци в други европейски страни.

Мнозинството германци желаят по-твърда позиция за имиграцията

Мнозинството германци желаят по-твърда позиция по въпроса за имиграцията от тази на канцлера Ангела Меркел, сочи изследване за публичната телевизия АРД, представено от ДПА.

Според проучването " Дойчландтренд " на института " Инфратест димап " 62 % от запитаните считат, че мигрантите без документи за идентичност би трябвало да бъдат отхвърляни още на границата.

Шейсет и един % показват поддръжка за противоречивия проект на Зеехофер по границите да бъдат построени центрове за настаняване на мигранти, където те да остават от идването до възможната си депортация.

Внушителни 86 % от запитаните декларират, че са за по-ефективна система за депортиране на хора с отхвърлени молби за леговище.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР