Хорст Зеехофер и Ангела МеркелГерманската канцлерка Ангела Меркел се опитва

Хорст Зеехофер и Ангела МеркелГерманската канцлерка Ангела Меркел се опитва ...

Различия по миграционната политика заплашват коалицията в Германия.Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел се опитва да намери компромис по мигрантската политика с баварските си партньори за избягване на криза в управляващата коалиция само три месеца след идването на власт на правителството, предаде Ройтерс.

На карта е поставена собствената ѝ власт и вероятно и бъдещето на съюза ѝ с баварските консерватори и социалдемократите в момент, когато разделенията в Европа достигат върхова точка заради кораба с африкански мигранти, който Италия и Малта отказаха да приемат.

Конфронтацията с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и неговия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е заради неговия "всеобхватен план за миграцията" - документ, в който той иска да покаже на избирателите нова твърда линия преди трудните избори в Бавария през октомври.

Снощното тричасово "кризисно заседание" на ръководствата на двете партии, които имат обща парламентарна група, е завършило малко преди полунощ без намиране на решение, съобщи многотиражният в. "Билд", цитиран от Асошиейтед прес.

Освен това, в разрез с обичайната практика, парламентарните групи на ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел тази сутрин заседаваха отделно, а вътрешнополитическата обстановка в ХДС е "изключително сложна", посочва ДПА.

Позицията на ХСС

Министър Зеехофер е заявил на заседанието на неговата партия, че е готов да скъса с Меркел по политиката за даване на убежище и да продължи с реформите самостоятелно, предаде ДПА.

Зеехофер е казал, че няма да подкрепи застъпваните от канцлерката общоевропейски правила по миграцията, ако двамата не постигнат споразумение как да се процедира с търсещите убежище, които вече са на германската граница.

ХСС застава зад своя председател, германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, но не заплашва да скъса съюза с ХДС заради спора за миграционната политика. Това заяви днес виден политик от ХСС, цитиран от Ройтерс.

Ханс-Петер Фридрих каза по германска телевизия, че парламентарната група на ХСС подкрепя Зеехофер, но никой не иска да бъде сложен край на сътрудничеството с ХДС.

По-рано друг водещ депутат от ХСС заяви, че баварската партия обмисля да сложи край на общия си парламентарен блок с християндемократите на Меркел. "Не сме далеч от скъсване", каза неназованият парламентарист пред в. "Аугсбургер алгемайне".

 

Колебанията на Меркел

Меркел няма желание да предложи едностранни мерки, защото се опасява, че такъв ход ще подкопае солидарността в ЕС по въпроса.

Според източници, на които се позовава Ройтерс, депутати от ХДС са се съгласили да подкрепят компромисно предложение на Меркел, но не е ясно дали това задълбочава кризата или е стъпка към възможно договаряне.

Меркел се противопоставя на тази част от плана, която позволява на германските власти да отказват на мигранти на границата на ФРГ, ако те вече са регистрирани в други южноевропейски държави от ЕС.

Такъв ход би бил пълен обрат на нейната политика на отворени врати от 2015 г. насам, която вече е с ограничен мащаб. Меркел изтъква, че ако Германия постъпи така, същото ще направят и другите държави в общността, затова общоевропейско решение е най-добрият подход. Канцлерката предлага мигрантите, получили отказ във ФРГ, да бъдат връщани на границата ѝ.

Меркел се опитва да печели време до срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни, където ще се договорят двустранни и тристранни споразумения с отделните държави, в които мигрантите са получили първа регистрация, но от които те заминават за Германия.

Днес партията на Меркел разпространи изявление, че вероятно решението по въпроса е близо и подкрепи компромисно предложение - хората, на които е било отказано убежище във ФРГ, да бъдат връщани, ако се опитат отново да преминат границата. Засега няма реакция на това предложение от ХСС.

Не "ос на желаещите", а ЕС като общност трябва да охранява границите си

 

Меркел отхвърли и предложението на австрийския канцлер Себастиан Курц защитата на границите на Европейския съюз от нелегални мигранти да се извършва от "ос на желаещите" с участието на Германия, Австрия и Италия, предаде ДПА.

 

"Необходими са много такива форми на сътрудничество, не само тази, ако искаме да намерим единодушно европейско решение за нелегалната миграция", заяви днес Меркел.

 

Курц, който е сред най-големите критици на решението на Меркел да отвори през 2015 г. границите на Германия за стотици хиляди кандидати за убежище, направи това предложение в сряда на среща в Берлин с вътрешния министър Хорст Зеехофер. След срещата Курц каза, че двамата със Зеехофер са се съгласили, че е необходимо укрепване на Фронтекс, европейската агенция за охрана на границите на ЕС.

 

Предвид границата си с Австрия през 2015 г. Бавария пое голяма част от наплива на мигранти, отбеляза ДПА.

 

Меркел подчерта, че подходът към въпроса за миграцията е "решаващ тест" за бъдещето на кохезията в Европа.

 

Незабавната реакция на Меркел е израз на нейното опасение, че едностранно решение относно границата на Германия би подкопало солидарността в ЕС и би създало проблеми в Австрия, която ще трябва да поеме отговорността за повечето от мигрантите, на които е отказано убежище, отбелязва ДПА. Вместо това германският канцлер желае да бъде разработен общоевропейски план на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

 

Преди два дни Себастиан Курц се срещна и с Ангела Меркел, след което декларира, че няма да се меси във вътрешните работи на Германия.

Източник: mediapool.bg