Хормоните са решаващи за много от процесите в организма ни

...
Хормоните са решаващи за много от процесите в организма ни
Коментари Харесай

6 храни, с които да подпомогнем регулирането на хормоните в тялото

Хормоните са решаващи за доста от процесите в организма ни - от метаболизма и растежа до репродуктивните ни качества. Всеки дисбаланс, обвързван с тях, се отразява на положението й.
 Тегло, хормони, сън, сърдечно здраве, черен дроб и по какъв начин се отразява пиенето на вино и други типове алкохол върху здравето ни
Как се отразява пиенето на вино върху здравето ни

Кои са положителните и кои са неприятните вести

Нивата им напълно естествено варират в другите елементи на деня, както и през основни моменти от човешкия живот като пубертета, бременността или пък менопаузата. Стресът и приемането на някои лекарства също се отразяват на дефицита или свръхпроизводството на хормони.

При всевъзможни съществени отклонения от нормите можем да разчитаме само на лекарска помощ и препоръки. В всекидневието си обаче можем да работим за здравето на хормоните си, като одобряваме някои храни, които се считат за хормонобалансиращи.

Семена от чия
 Снимка 580816

Витамини и антиоксиданти, само че и огромно наличие на фибри - с това може да се похвали чията. А фибрите са от значително значение за регулирането на кръвната захар и превъзмогване на инсулиновата устойчивост, пишат.

Зехтин
 Снимка 627577

Мазнините са значими за производството на холестерол, който пък контролира производството на хормони. А здравословни мазнини като зехтина са най-подходящите за консумация.

Сьомга
 Снимка 343255

Омега-3 мазнините в тази риба също работят за хормоналния баланс, като спомагат и за производството на естроген. Имат и противовъзпалително деяние.

Кръстоцветни зеленчуци
 Снимка 560424

Броколи, карфиол, брюкселско зеле са богати на фитонутриенти, витамини и антиоксиданти, които поддържат здравословните равнища на естрогена.

Тъмнозелени листни зеленчуци
 Снимка 565484

Тук спадат, кейлът и даже листата от глухарчета. Витамините А, С и Е, както и минералите в тях въздействат благотворно на черния дроб, както и на щитовидната жлеза.

Сладки картофи
 Снимка 525413

Бетакаротинът в тях се трансформира във витамин А в тялото, откакто сме ги консумирали. Фибрите и калият също работят добре на хормоналния баланс.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР