Хоризонтът на Черно море пред Варна най-после ще се освободи

...
Хоризонтът на Черно море пред Варна най-после ще се освободи
Коментари Харесай

Преместили навътре в морето американска бръмчалка, която ще сондира Хан Аспарух

Хоризонтът на Черно море пред Варна най-сетне ще се " освободи " от сондажния транспортен съд Noble Globetrotter II. Станалият част от пейзажа кораб ще бъде зает в сондажите на блок " Хан Аспарух ", откакто притежателите му не откриха работа за него повече от половин година, написа Matitime.bg.

Изключително любопитна история се е разиграла с плавателния съд в последните месеци, оповестява медията. Жителите на няколко варненски региона събрали подписка за незабавното му пренасяне. Информацията потвърдиха източници на изданието и в община Варна, където такава е входирана.

Причината, разказана в сигналите до общината, е обвързвана с шумото замърсяване на кораба.

" Късно вечер тази бръмчалка ни побъркваше, популярност богу, че го махнаха ", съобщи за Marirtime.bg варненец, живеещ в кв. " Бриз ", който се намира покрай зимната котвена стоянка на Варна. Живеещи в региона алармирали, че всяка вечер ситуацията ставало нетърпимо, поради сериозен звук от плавателния съд.

След сигналите, Noble Globetrotter II бил изместен в региона пред Ракитника, само че дни по-късно и живеещи в тази част на морската столица изпратили серия от сигнали, че не могат да спят поради шума от кораба.

В последна сметка сондажният съд е преместен и от този регион, като сега се намира на няколко благи източно от града, не е в региона на рейда и ИАМА изпраща вести до корабоплавателите, забранявайки прекосяване на други кораби в радиус от 500 метра към него.

Предстои плавателният съд да бъде включен в сондажите на блок " Хан Аспарух ", което значи, че евентуално той ще бъде още веднъж изместен по-близо до града, с цел да може да се реализира претоварване на съоръжение. Това евентуално още веднъж ще изправи на нокти някои елементи на морската столица, само че този път за последно.

Maritime.bg насочи въпрос към ДМА-Варна за източчника на шума от кораба, за който са алармирали варненцзи, само че оттова отхвърлиха коментар, потвърждавайки, че при тях също да е входирана сходна подписка.

Плаващият под флага на Либерия профилиран съд е благосъстоятелност на американската " Нобъл Дрилинг Холдинг ", разполага със системи за динамично позициониране, двойна мултифункционална кула, съгласно компанията -собственик е измежду най-съвременните съдове от този вид. Корабът е издигнат през 2012 година, има дължина 189 м, ширина 32,2 м и дедуейт 36 634 t.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР