Хората знаят как изглеждат ръждивочервеният Марс или синкавият Уран. Как

...
Хората знаят как изглеждат ръждивочервеният Марс или синкавият Уран. Как
Коментари Харесай

Учен разработи софтуер, който може да генерира звуци от други планети

Хората знаят по какъв начин наподобяват ръждивочервеният Марс или синкавият Уран. Как обаче звучат тези планети? Британски откривател е създал програмен продукт, който може да генерира звуци от извънземни среди и да предвижда по какъв начин би се трансформирал човешкият глас в отдалечени светове, написа Физ.орг.

" От десетилетия изпращаме камери до други планети в нашата Слънчева система и научихме доста от тях. Никога обаче не сме чували по какъв начин звучи друга планета до неотдавнашната задача на марсохода " Пърсивиърънс " , споделя разработчикът на стратегия Тимъти Лейтън от университет на Саутхамптън.

Изследователят изяснява, че учените могат да употребяват звука на други планети, с цел да схванат свойства, за чието установяване другояче би било належащо комплицирано и скъпо съоръжение. Акустичните данни могат да дават на експертите сведения за свойствата на заобикалящата среда. Така да вземем за пример микрофонът на спускаемия модул " Хюйгенс " разреши на физиците да изследват атмосферата на сатурновата луна Титан .

Лейтън счита, че тези извънземни звуци могат да оказват помощ и в търсенето на извънземен живот. Той дава за образец юпитеровата луна Европа, която наподобява негостоприемна на повърхността, само че под ледената й обвивка има евентуално кадърен да поддържа живот океан.  

Ученият изяснява, че неповторимите атмосфери на планетите въздействат върху скоростта и поглъщането на звука. Например рядката марсианска атмосфера, богата на въглероден диоксид, гълтам повече тон от земната, заради което далечните звуци наподобяват по-слаби.

" Предвиждането на метода, по който се популяризира звукът, е от решаващо значение за проектирането и калибрирането на съоръжение като микрофони и високоговорители ", изяснява Тимъти Лейтън. 

Освен за научни цели програмата може да е от изгода и за развлекателни, правейки да вземем за пример по-автентично звученето на други планети в научнофантастични филми и игри.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР