Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година,

...
Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година,
Коментари Харесай

Поглъщаме десетки хиляди пластмасови парчета годишно

Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година, съгласно нов разбор, повдигнал въпроси за това по какъв начин пластмасовите боклуци могат да повлияят директно на нашето здраве. 90 000 частици могат да бъдат погълнати всяка година, в случай че човек единствено пие бутилирана вода, съгласно изследване, оповестено в списание Environmental Science and Technology.
В изследването, канадските учени проучват стотици набори от данни за микропластично замърсяване и ги съпоставят с типичните хранителни привички на американците. То разкрива, че възрастен мъж може да погълне до 52 000 микропластични частици годишно. Като се вземе поради мръсният въздух, което вдишваме, тази цифра нараства до 121 000 частици - еквивалентно на над 320 частици дневно.
Проучването съответствува със Световния ден на околната среда на Организация на обединените нации, чиято тематика е замърсяването на въздуха. Авторите акцентират, че техните числа са приблизителни. Количеството пластмаси, употребявано от даден субект, зависи значително от това къде живее и какво яде.
Микропластичните частици с диаметър по-малък от 130 микрометра " имат капацитета да се реалокират в човешките тъкани (и) да задействат локализиран имунен отговор ".
Микропластмасите - дребни пластмасови части, отделящи се от изкуствени артикули като синтетични облекла, автомобилни гуми и контактни лещи - са измежду най-разпространените материали на планетата. Те са открити на някои от най-високите ледници в света и на дъното на най-дълбоките океански падини.
Няколко предходни изследвания демонстрират по какъв начин микропластиката е навлязла в хранителната верига на индивида, в това число и миналогодишно, което разкри присъединяване в нея на съвсем всички съществени марки бутилирана вода.
Алистър Грант, професор по екология в университета на Източна Англия, съобщи, че няма доказателства, че разпознатите в новото изследване пластмасови частици съставляват " забележителна заплаха за човешкото здраве ". Грант, който не е взел участие в проучването, прибавя, че е евентуално единствено дребен % от вдишаните частици да доближават до белите дробове.
Авторите настояват, че са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по-добре какъв брой микрочастици доближават до белите дробове и стомаха и каква заплаха основава това. " Най-ефективният метод за понижаване на потреблението на микропластмаси от хора евентуално ще бъде понижаване на производството и потреблението на пластмаси ", споделят те.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР