Хората все по-активно се възползват от всички съществуващи канали за

...
Хората все по-активно се възползват от всички съществуващи канали за
Коментари Харесай

КЗП: Решенията на потребителските казуси идват с поставянето им на масата и провеждането на диалог

Хората все по-активно се възползват от всички съществуващи канали за връзка с Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), само че избират директния, живия контакт, разговора – да могат да споделят своя проблем, да получат поддръжка, схващане, съвет. Това сподели ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „ Добър ден, Шумен “ по Телевизия Шумен, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

Той е на мнение, че ефикасната и експедитивна работа на инспекторите от районните представителства на контролния орган дават нужното успокоение на жителите от другите обитаеми места в страната.

Инспекторите работят по цялата палитра от тематики, които могат да бъдат адресирани към Комисията.

„ Това значи, че те са готови да реагират на всеки съответен случай, без значение в кой сегмент на пазара попада той – при покупки от магазина, проблем с туристически артикул, рискови артикули и така нататък Когато е належащо, те могат да получат подпомагане от останалите сътрудници. Ние работим в „ отворена среда “, споделяме и всичко това е подчинено на концепцията да можем да сме потребни на хората “, уточни Димитър Маргаритов.

„ Има случаи, в които е доста значимо на правилото на „ тайния клиент “ досега, в който не се легитимират, инспекторите да не са разпознати от търговците. Например, при приемането на бърз заем. Там има преддоговорна информация, би трябвало да се даде така наречен Стандартен европейски формуляр с главните параметри – какъв брой взимате, какъв брой ще върнете, за какъв период и прочие При недоволство от консуматор, че този формуляр не се дава и са принудени напряко да подпишат някакъв дълъг, обстоен контракт, вследствие на което след това те откриват, че има спомагателни условия, които не са им били показани, ние правим сходна инспекция “, изясни Маргаритов.

В други случаи това не е належащо. Например, в туристически обект. „ Отива се на място, изискват се съответните документи – указател за настаняване, указател за рекламации, уверение за категоризация и така нататък Често пъти работата е обвързвана с висока информационна просвета и дарба да установиш действителното състояние и въз основа на това да се пристъпи към санкциониране на нарушаванията “, обясни още ръководителят на КЗП.

Проверките за сигурност на продуктите са свързани най-вече с условието на съответни документи, удостоверяващи предварителните изпитвания и сходството на дадената стока с одобрените стандарти.

По отношение на все по-предпочитания прийом за извършване на покупки посредством Интернет Маргаритов даде съответни уточнения - закупени през интернет дискове без наличие да вземем за пример могат да бъдат върнати назад на търговеца по силата на правото за отвод в 14-дневния период, като разноските нормално са за сметка на клиента. Но диск с филм, след разпечатването му не може да върнете. Ако дискът е повреден, и в двата случая потребителят има друго право – на претенция.

Тогава търговецът следва да поеме разноските по връщането на продукта, който ще бъде поправен, сменен или в някакъв миг ще се стигне до повреждане на договорката и възобновяване на заплатеното от потребителя.

„ Мисля, че имаме още какво да подобрим в така наречен потребителска просвета, само че то е по-скоро в посока на това да не се тормозим да поддържаме връзка пълноценно и с търговците, и между тях като консуматори. Не просто да подминаваме с безмълвие или все едно е някаква загадка това, че се случва нещо неправилно или пък че ние имаме някакъв проблем. Когато нещата се слагат ясно на масата, когато се потърси подпомагане и от самия търговец, тогава възможностите за решаването на един потребителски проблем са доста по-големи, в сравнение с в случай че просто търсим решението в безмълвие или пък в спомагателни разноски за покриване на вредата “, приключи Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР