Хората винаги са били очаровани от това, което би се

...
Хората винаги са били очаровани от това, което би се
Коментари Харесай

10 неща, които ще се случат, ако Земята спре да се върти

Хората постоянно са били очаровани от това, което би се случило, в случай че настъпи апокалипсис. И това евентуално е повода, заради която Холивуд прави толкоз доста филми за края на света, написа profit.bg.

Bright Side също се интересува от тематиката. От онлайн изданието вземат решение да схванат какво ще се случи, в случай че Земята внезапно спре да се върти.

Вижте следствията:

1. Всички обекти ще летят на изток с висока скорост по собствен личен импулс

Ние не виждаме голямата скорост, с която Земята се върти. Но в случай че тя спре, съгласно Стен Оденвалд от НАСА, всички предмети на повърхността й ще се откъснат и ще полетят на изток с висока скорост.

Тя ще бъде най-голяма на Екватора – към 1609 км/ч, до момента в който по-близо до полюсите ще доближи 1287 км/ч.

2. Биха се появили големи вълни

Силата на импулса би предиздвикала водата в моретата и океаните да се реалокира, образувайки извънредно мощни цунами талази, движещи се на изток. Те биха изтрили крайбрежните градове от лицето на Земята за минути.

3. Ураганен вятър

Атмосферата ще продължи да се движи и инерцията й ще я накара да се върти към планетата - евентуално няколко пъти. Стартовата скорост на въздушния поток би била голяма: повече от 1770 км/ч. Възможно е Земята да загуби част от своята атмосфера.

4. Цялата вода на Земята ще се събере в два океана и ще се образува нов континент

Водата се в този момент се концентрира към Екватора заради центробежната мощ на въртенето. Внезапното му прекъсване би довело до това сухоземните маси и водата да се преразпределят, с цел да образуват два огромни океана на двата полюса.

Земята на Екватора пък ще се издигне и ще се трансформира в великански нов континент.

5. Ще стартират изригвания на вулкани, урагани и земетресения

Огромната кинетична мощ на Земята и инерцията й ще раздрусат планетата до ядрото й. Резултатът е много предсказуем: мощни урагани, вулканични изригвания и разрушителни трусове.

6. Земята ще се трансформира от геоид в сфера

Геоидната форма на Земята се дължи на нейното въртеливо придвижване. Ако планетата спре, нейната форма ще стане по-сферична.

7. На едното полукълбо ще бъде горещо като в пустиня, до момента в който на другото ще бъде студено като на Антарктика

Ако Земята спре да се върти към Слънцето, съгласно НАСА, в едното полукълбо ще е нетърпимо горещо, а в другото – ледено студено. Освен това ще има 6-месечен ден, последван от нощ със същата дължина.

8. Магнитното поле, защитаващо Земята от рисково галактическо лъчение, ще изчезне

Магнитното поле главно се образува с помощта на процесите на външното ядро ​​(изградено най-вече от желязо) и въртенето на планетата. Но в случай че придвижването спре, полето ще изчезне. То ни пази от слънчевия вятър: заредени частици от Слънцето, които биха унищожили всяко живо създание.

9. Ако хората оцелеят, ще би трябвало да живеят под земята

Не е ясно дали човечеството ще може да се приспособява към новите условия на живот. Ако въпреки всичко това се случи, хората ще би трябвало да живеят подземен и да излизат на открито само в защитни костюми заради радиация.

10. Луната ще падне на Земята

Проф. Вон Прат от университета в Станфорд споделя, че придвижването на Луната също ще се забави и дистанцията й със Земята ще намалее. С течение на времето спътникът евентуално ще падне върху нашата планета.

В реалност, Земята в действителност се забавя. В младостта си тя се върти доста по-бързо: един ден продължава единствено 6 часа. Гравитизмът на Луната пък провокира приливи и отливи, които последователно понижават скоростта на придвижването на Земята.

NASA пресмята, че дължината на деня се усилва с 2.3 милисекунди на всеки 100 години. След милиарди години дните ще станат няколко пъти по-дълги и тогава нашата планета евентуално ще спре изцяло да се върти.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР