Хората, видели и говорили за последно с Боян Петров, разказаха

...
Хората, видели и говорили за последно с Боян Петров, разказаха
Коментари Харесай

Италиански алпинисти са последните, разговаряли с Боян Петров малко преди да изчезне


Хората, видели и говорили за последно с Боян Петров, описаха за срещата си с българина в подножието на връх Шиша Пангма, малко преди той да предприеме съдбовното нанагорнище на осемхилядника

Боян изчезна в Хималаите при започване на май, бе търсен дни наред от опитни катерачи и шерпи в невиждана избавителна акция на България, Китай и Непал. Търсенето обаче се оказа без резултат и българинът остана вечно под Шиша Пангма.

"Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия огромен другар Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с индивида, който е покорил голям брой осемхилядници ", описа италианският катерач Адриано Бонмасар на завръщане в Италия, представен от "Дарик ".

Той и различен италиански планинар, Романо Себастиани, са последните, които са общували с Боян в подножието на Шиша Пангма. Подобно на него те също се били устремили към върха, само че се отказали поради тежките метеорологични условия.

"Тогава ние взехме решение да слезем надолу, тъй като времето беше неприятно, само че той реши да тръгне самичък нагоре. Не мога да си показва, че в този миг сме си казвали "сбогом " с него ", показа още Адриано Бонмасар.

Двамата италиански алпинисти също бяха в неопределеност за няколко дни, само че в последна сметка съумяха да се приберат още преди да стартира избавителна акция по издирването им. Сега описаха за моментите си с Боян Петров в подножието на Шиша Пангма.

"Върнахме се от Хималаите с голям брой мощни страсти. Изпитахме и доста тежки моменти, само че постоянно сме знаели, че разполагаме с физическите и менталните качества да се оправим с изискванията. С Романо бяхме в безспорна естетика и си подавахме ръка в най-тежките мигове ", описа Адриано Бонмасар, представен пот Gong.

"Но имаше един, който беше изключително драматичен. Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия огромен другар Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с индивида, който е покорил голям брой осемхилядници ", добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР