Хората в Украйна си спомнят със смесени чувства за победата

...
Хората в Украйна си спомнят със смесени чувства за победата
Коментари Харесай

Войната в Украйна и споменът за 9 май 1945

Хората в Украйна си спомнят със смесени усеща за успеха над нацистка Германия преди 77 години. Много от техните близки и родственици са воювали в Червената войска. Но съветската инвазия в Украйна промени настроенията.

В украинския град Днипро се издига монумент на танк, който да припомня за един военачалник от Червената войска. Покрай него се носи уличният тътнеж от преминаващи коли. Русия чества успеха на Червената войска над нацистка Германия на 9 май. В Украйна обаче означават успеха във Втората международна война един ден по-рано – на 8 май.

Заради войната тази година не се организират никакви тържества и възпоменания. Единствено президентът Володимир Зеленски напомни за жертвите от войната в свое черно-бяло видео от Бородянка – град, който беше съвсем напълно опустошен от съветската войска.

Думите “никога повече” към този момент звучат друго

„ Думите „ в никакъв случай повече “ в този момент звучат за нас по доста по-различен метод – те са изпълнени с болежка и свирепост. И са с загадъчен знак най-после, вместо с изумителен. Казвате „ в никакъв случай повече “? За Украйна това завърши на 24 февруари ", сподели Зеленски.

Сирените за въздушни набези не стопират да вият и в Днипро. Но те като че ли към този момент не вършат усещане на никого. Екатерина умерено слага клончета от люляк пред паметника. За нея 9 май си остава все по този начин значим: “Защото баба ми и дядо ми са се борили по време на войната. Дядо ми е бил танкист, а баба ми - здравна сестра”, споделя Екатерина. Тя добавя, че 9 май е празник за Украйна, тъй като светът е бил освободен от нацизма.

“Що се отнася до сегашната война, никой не схваща с каква цел се води тя - в действителност никой”, споделя тя. “И с способи, които не са разбираеми за никого. Дори болшинството от хората, които другояче имат положително отношение към Русия, в този момент са срещу нея.”

“Съжалявам както едната, по този начин и другата страна”

Амбулантни търговци продават на улични сергии всевъзможни артикули - колани, вази, употребявани кухненски уреди. Александър също е там. Той се притеснява от проруски провокации около 9 май: “Дядо ми е бил в разузнаването по времето на Втората международна война. Чудя се какво ли би споделил той, в случай че можеше да види сегашните опустошения “,пита се мъжът.

На няколко метра от него се продават речници и остарели романи. Възрастна дама демонстрира интерес. Продавачът очевидно се засилва и стартира да споделя наличието на книгата. Но това не притегля интереса на 92-годишната Валентина, която демонстрира алената си персонална карта на деец от войната: “Аз съм рускиня от Ленинград, претърпях немската обсада, а по-късно и водих война ", споделя тя безшумно.

След това тя се омъжила в Украйна, където живее от 60 години. Да се чества на 8 май, вместо на девети - не ѝ подхожда. “Подиграха се с Деня на победата”, споделя Валентина. Тя се усеща сред чука и наковалнята. “Съжалявам както едната, по този начин и другата страна. Аз съм рускиня, а в този момент се води война с Русия. "

Валентина споделя, че татко ѝ е бил задържан през 1937 година по време на Сталиновия гнет, а останалата част от фамилията била отведена в Сибир. “След това той беше оправдан, а ние можехме към този момент да се върнем и да си получим назад жилището.” Двамата братя на Валентина били убити от германците по време на Втората международна война. Баща ѝ по този начин и не могъл да се възвърне от този удар. Майка ѝ починала по време на блокадата на Ленинград.

Страх от готовност

Съпрузите Людмила и Олег от Тернопол се тормозят от дейностите на съветския президент Путин: “Никога не знаем какво ще направи Путин, той ни заплашва от толкоз дълго време”, споделят те. За тях 9 май е на първо място годишнина от сватбата им. “Женени сме от 37 години. Празнуваме все пак. Що се отнася до политиката, не чакаме нищо от 9 май.” Опасенията, че Русия може да разгласи всеобща готовност на 9 май, не се сбъднаха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР