Хората в пенсионна възраст няма да работят в държавната администрация,

...
Хората в пенсионна възраст няма да работят в държавната администрация,
Коментари Харесай

Бюджет 2019: В кои сектори се увеличават парите?

Хората в пенсионна възраст няма да работят в държавната администраци я, с изключение на в областта на защитата или Министерство на вътрешните работи. Това планува планът за бюджет на страната за идната година.

Заплатите в държавния бранш ще бъдат нараснали с 10 %, а възнагражденията на учителите - с 20%. Повишението на заплатите ще коства 1 милиард лв. .

Средно с 10 на 100 ще се покачат възнагражденията на непедагогически личен състав в учебните заведения и детските градини. За първи път се планува действия като спорт, образование по езици в учебните заведения, които до момента се плащаха от родителите, да се поемат от страната като разход.

Няма да се заплащат такси в университетите за специалностите, за които има дефицит на пазара на труда. Допълнително ще бъдат отпуснати 150 милиона лв. за децата с увреждания.

За първи път от 2019 година ще се дава пенсия на деца с умрял родител в размер на 115 лв., за което са заделени 7 милиона лв.. Предлага се оптималният застрахователен приход да се увеличи от 2600 на 3 хиляди лв.. -->

Минималната работна заплата от идната година скача от 510 на 560 лв.. От средата на годината пенсиите ще скочат с 5,7 % , а таванът на пенсиите ще се усили от 900 на 1200 лв..

От 2019-та пенсионната възраст ще се увеличи с 2 месеца за дамите и с един месец за мъжете. Хората в пенсионна възраст няма да могат да заемат позиция в държавната администрация с изключение на в областта на защитата или Министерство на вътрешните работи.

Във финансовия проект се планува опция страната да изтегли заем, само че с изискването да го изплати в настоящата бюджетна година и това не докара до повишаване на държавния дълг, чийто оптимален размер, заложен в проектобюджета е 22 милиарда и 200 милиона лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР