„Хората в Хасково питат - доколко водата действително е опасна

...
„Хората в Хасково питат - доколко водата действително е опасна
Коментари Харесай

Елена Йончева: Трябва да отговорим на хората в Хасково доколко водата им е опасна

„ Хората в Хасково питат - до каква степен водата фактически е рискова за тях, тъй като те не престават да я употребяват за битови цели. Нека проявим отговорност и им дадем отговор на този въпрос ". Това съобщи представителят на „ Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева по време на дебатите по удължаването на периода на деяние на Временната комисия за определяне на евентуално рисковите питейни води.

Тя сподели бутилка с вода от Хасково и предложения народните представители да я опитат.

„ Водата в Хасково от април месец е неразрешена за пиянство и за прилагане за битови цели. Въпреки това хората не престават да готвят с нея и да се къпят. Ако отидете в Хасково и си поръчате кафе, има възможност да ви създадат кафе от тази вода ", сподели още Йончева. Според нея има информация, която до този миг не е обществена и попита за какво. „ Април месец 2017 година Националният център по радиобиология и радиационна отбрана излиза с разбор на крайния консуматор на вода в Хасково. Направени са 24 проби от разнообразни точки на Хасково, от домовете на жителите и от комерсиалните обекти. В 23 проби са открити повишени стойности на алфа интензивност от 10 до 32 пъти. Това значи повишена радиоактивност на водата ", съобщи тя.

По думите й в Хасково има останали единствено няколко водоноски от 17, които са били открити през април 2017 година.

Народният представител от Българска социалистическа партия Манол Генов изясни, че е имало цялостно подпомагане на всички органи по случая, до момента в който е управлявало служебното държавно управление. „ След това стартира протест от органите. Междуведомствената група не работи ", съобщи той и даде образец: Министерството на околната среда и водите и до в този момент няма представител в тази група.

„ Това в действителност блокира нейната работа, както и на краткотрайната комисия. Това очевидно е отвращение на доста държавни органи да спомагат ", акцентира той. Генов изясни, че има изпратени писма от ръководителя на комисията за условие на обособени проби. „ Мълчаливият отвод от страна на басейновите дирекции съществува ", изясни Манол Генов.

Зам.-председателят на „ Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев добави, че задачата на краткотрайната комисия е да се потърси отговор на огромните въпроси - има ли укриване на информация, кои институции са знаели за това и не са уведомили жителите, какви са решенията за излаз от тази обстановка. „ Едно от нещата, които си сложи тази комисия, е да откри доста бързо отговор на тези въпроси и да предложи решения ", изясни Бойчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР