Хората в Египет са свикнали да изплащат на вноски скъпите

...
Хората в Египет са свикнали да изплащат на вноски скъпите
Коментари Харесай

Висока инфлация в Египет: Плащат за книги на вноски, а авторите включват по-малко герои



Хората в Египет са привикнали да изплащат на вноски скъпите артикули, които закупуват. Така се снабдяват с автомобил или пералня машина. Заради внезапно възходящата инфлация обаче те към този момент имат опция да закупят по този начин и книга.

Разсроченото заплащане е за период до девет месеца, като лихвата е 1,5%, показват от египетската асоциация на издателите.

„ Книгите тук към този момент са първокласен продукт. Книжните издания не са измежду главните артикули като питателните продуктите и хората започнаха да икономисват от опциите за четене “. Това разяснява Мохамед Ел-Баали, който е от локално издателство, по време на Международния панаир на книгата в Кайро.

Тази година той стартира на 24 януари и ще продължи до 26 януари. През 2022 година ревюто притегли два милиона души.

Цените на книгите в страната са се нараснали повече от два пъти. Поради тази причина някои египетски създатели споделят, че към този момент употребяват по-малко описания в историите си, опростяват сюжетните линии и включват по-малко второстепенни герои. Така книгите им излизат в по-малък размер и разноските за тях са по-ниски.

„ Цените на хартията и мастилото се покачиха неимоверно. Сега за звук хартия се заплаща четири пъти повече в сравнение с при започване на 2022 година “, показва Ел-Баали, представен от Би Би Си.

Той споделя още, че се е насочил към печатането на книги в чужбина и създава по-малко копия, защото чака да се стигне до спад в търсенето.

Страхът, че на тазгодишния панаир на книгата - най-старият и най-големият по рода си в арабския свят и огромно събитие за издателската промишленост, ще има доста по-малко купувачи, докара и до концепцията за заплащане на вноски.

Писателката Дина Афифи, която е създател на известна художествена литература за младежи, разяснява, че корицата на последната ѝ книга за фараоните е била изменена, с цел да се понижат индустриалните разноски.

„ Първоначалното творбата ми трябваше да излезе в 100 страници, само че най-после ги свихме до 60 “, разяснява Афифи пред английската медия.

Писателите се оплакват, че от ден на ден египетски читатели купуват книги с ниско качество от сергиите по улиците.

През последните месеци ускоряващата се инфлация понижи покупателната дарба на египтяните, които към този момент бяха претърпели години на строги икономии и повтарящи се стопански разтърсвания.

До огромна степен страната разчита на импорт от чужбина и страда от валутна рецесия. След поредни девалвации цената на парите на египтяните е половината от това, което е била преди година.

Правителството споделя, че прави каквото може, с цел да понижи цените и упреква за напрежението външни фактори, свързани с войната в Украйна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР