Хората в COVID отделенията ще имат възможност да гласуват, стига

...
Хората в COVID отделенията ще имат възможност да гласуват, стига
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Гласуването с машина е екзотика

" Хората в Коронавирус отделенията ще имат опция да гласоподават, стига да попаднат в направените описи на искащите да упражняват правото си на глас под карантина. Списъците се вършат в границите на 3 дни преди самия избирателен ден ", уточни депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването " Опорни хора " на телевизия Bulgaria ON AIR.

Запитана какво да вършат хората, които са се разболели на 2 или 3 април (ден или два преди изборния 4 април - бел. ред.) тя отговори, че не може да се плануват всички условия и са решили, че 3 дни са изцяло задоволителни, с цел да може всеки гласоподавател да съобщи предпочитание за гласоподаване.

" Предложението, което от Българска социалистическа партия направиха за промени в Изборния кодекс. Всички считат, че един ден е непълен, с цел да може чисто механически изборните комисии и РЗИ-та да създадат инспекция и да се изготвят описи ", посочи тя.

По думите ѝ секционните изборни комисии ще имат несъразмерни доста отговорности - стерилизация, слагане на пластмасови паравани...

Десислава Атанасова утвърждава смяната във имунизационния проект и включването на всички, свързани с изборния развой, в третата имунизационна фаза.

" Безспорно съществува риск всички тези хиляди членове на секционните изборни комисии без ваксина да бъдат предразположени към заразяване. Има заложени повече средства, ЦИК ще се произнесе. Ще има по-сериозен бюджет за възнаграждение на секционните изборни комисии от страна на страната ", съобщи депутатът от ГЕРБ.

Атанасова акцентира, че Изборният кодекс е специфичен, нееднократно се е променял преди избори и за последната смяна е спазен 6-месечният период преди вота. А измененията сега касаят само пандемичната конюнктура

Ще имат ли опция да гласоподават българите в чужбина?

" За страдание, датата 4 април е решение, което към този момент не може да се ревизира. Затова консултациите при президента бяха безсмислени. Тази дата не е съобразена с католическия Великден, да не приказваме с пандемичната конюнктура в целия свят. Българите в чужбина ще упражнят правото си глас, страната поставя оптимални старания, с цел да им обезпечи тази опция ", разяснява националният представител от ГЕРБ.

Атанасова призна, че е уверен последовател на онлайн гласуването и е внасяла подобен законопроект.

" Тогава всички ни убеждаваха, че това е невероятно и нестабилно, само че ето, че пристигна миг, в който доста съществено да се намерения за друг вид гласоподаване. За мен това гласоподаване с машина е някаква екзотика, където я няма на никое място в Европа. Гласуването по пощата видяхме, че даже в Съединени американски щати не среща толкоз сериозна поддръжка и има подозрения за операция ", сподели още тя.

И означи, че няма по какъв начин вотът да бъде манипулиран. Атанасова се надява да няма повтаряне на Костинбродската спекулация, само че чака удари под кръста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР