Хората у нас, макар и бавно, свикват с пазара и

...
Хората у нас, макар и бавно, свикват с пазара и
Коментари Харесай

Анализатори: Хората у нас свикват с капитализма, но не и с неравенството

Хората у нас, въпреки и постепенно, привикват с пазара и с капитализма, само че не могат да свикнат с огромното обществено разслояване - това е един от изводите от социологически данни, показани през днешния ден от Първан Симеонов при откриването на "Младата кръгла маса ", проведена от "Галъп интернешънъл " дружно с института "Иван Хаджийски ". Това оповестиха от "Галъп ".

На думи, пазарните връзки се одобряват. Когато обаче стане дума за съответни измерения, хората у нас са скептични, разясняват анализаторите.

Бойко Борисов: Последните 30 година са най-хубавите за страната ни

"Младата кръгла маса " събира през днешния ден откриватели от новото потомство във връзка 30-годишнината от началото на измененията у нас.

Ако през 1992 и 1993 година 40 на 100 са приемали, че е обикновено хората да се разделят на небогати и богати, то през 2013 година този дял е към този момент 53 на 100, а в този момент е 57 на 100. В същото време понижават дяловете на несъгласните - от 46 % при започване на 90-те до 35 на 100 в този момент. Намалява и делът на колебаещите се.

Когато обаче стане дума за съответните измерения на неравенството, хората у нас са скептични. Масово е единодушието с изказванието "Доходите на най-богатите не трябва да надвишат повече от три пъти приходите на най-бедните ". Това единодушие е стабилно в годините и е особено и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас, въпреки и в друга степен, са наблюденията на анализаторите. Почти няма смяна в настройките в годините.

Румен Радев: Демокрацията ни буди повече паника, в сравнение с утешение

Това може да е обострена обществена сензитивност пред сериозните неравенства у нас, само че може и да е липса на подготвеност да се одобряват ежедневните характерности на новото общество. Данните навеждат на хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната стопанска система, само че единствено на нереално равнище, означават анализаторите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР