Хората у нас, макар и бавно, свикват с пазара и

...
Хората у нас, макар и бавно, свикват с пазара и
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Хората свикват с капитализма, но не и с неравенството

Хората у нас, въпреки и постепенно, привикват с пазара и с капитализма, само че не могат да свикнат с огромното обществено разслояване. На думи, пазарните връзки се одобряват, само че когато стане дума за съответни измерения, хората са скептични. Това е един от изводите от някои социологически данни, показани при откриването на Младата кръгла маса, проведена от „ Галъп интернешънъл “ дружно с института „ Иван Хаджийски “.

Поводът е 30 години от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени у нас.
Отвъд Стената: 30 години от началото на демократичните промени в България Президент, министър председател и ръководител на Народното събрание означиха годишнината от измененията с постове в обществените мрежи
Ако през 1992 и 1993 година 40% са приемали, че е обикновено хората да се разделят на небогати и богати, то през 2013 година този дял е към този момент 53%, а в този момент е 57%. В същото време понижават дяловете на несъгласните – от 46% при започване на 90-те до 35% в този момент. Намалява и делът на колебаещите се, показват от „ Галъп интернешънъл “.

Снимка: Галъп интернешънъл

Сред последователите на реформаторската мощ Съюз на демократичните сили през 90-те и измежду последователите на дясноцентристката мощ през днешния ден – ГЕРБ, неравенството се приема по-добре, спрямо последователите на самоопределящата се като лява Българска социалистическа партия.

При Българска социалистическа партия едвам в този момент с малко надвиват тези, които възприемат разслояването, до момента в който преди години, и изключително в 90-те, картината е противоположната.

Когато обаче стане дума за съответните измерения на неравенството, хората у са скептични.

Снимка: Галъп интернешънъл

Масово е единодушието с изказванието „ Доходите на най-богатите не трябва да надвишат повече от три пъти приходите на най-бедните “. Това единодушие е стабилно в годините и е особено и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас (макар и в друга степен).

Това може да е обострена обществена сензитивност пред сериозните неравенства у нас, само че може и да е липса на подготвеност да се одобряват ежедневните характерности на новото общество.
Бисер Петков: Работещите небогати в България са към 800 000 „ България е рекордьор по повишаване на заплатите ”, съобщи общественият министър
Според данните обществото ни е готово за пазарната стопанска система, само че единствено на нереално равнище - българите сякаш одобряват капитализма, само че още не могат да одобряват капиталистите, считат от „ Галъп интернешънъл “.

*Изследването е извършено измежду 800 до 1000 души на възраст над 18 години, разграничени в 181 гнезда по метода персонални стандартизирани изявленията. Извадката от хора е направена на инцидентен принцип на база на изборни описи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР