Хората търсят повече финансиране от бизнесаПотребителските заеми на гражданите нараснаха

...
Хората търсят повече финансиране от бизнесаПотребителските заеми на гражданите нараснаха
Коментари Харесай

Рекорден ръст на потребителските заеми

Хората търсят повече финансиране от бизнеса


Потребителските заеми на жителите набъбнаха с рекордните 16% за година и в края на ноември надминаха 9 милиарда лева, сочат данните на Българска народна банка. Предоставените от банките заеми за семействата се усилват с най-високите темпове от средата на 2009 година насам. Само за година размерът на отпуснатите потребителски заеми набъбна с 1,264 милиарда лева Основната причина за това е повишението на приходите на хората. Голяма част от българите се усещат по-уверени във финансовите си благоприятни условия и си разрешават да взимат повече заеми. Наред с това лихвите на банките се намаляват, което прави изплащането на заемите по-лесно.

Жилищните заеми също нарастват с доста бързо. До края на ноември размерът на отпусканите ипотечни заеми е 10,415 милиарда лева, което съставлява нарастване на годишна база с 10,2%. Сериозният растеж на заемите за жители накара Българска народна банка да предприеме ограничения за изстудяване на пазара. През септември Българска народна банка дефинира антицикличен финансов буфер от 0,5%, който ще важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 година Така банките ще би трябвало да заделят повече запаси за всеки заем, като задачата е да се усили тяхната резистентност. Само преди седмица Българска народна банка реши, че същият буфер ще се ползва и през първото тримесечие на 2020 година При бъдещо повишаване на лихвите или намаляване на икономическата интензивност ще се утежни способността на хората да обслужват заемите си, което ще докара до повишаване на неприятните заеми, показаха от Българска народна банка в решението си. Затова от Българска народна банка предлагат трезорите да ползват консервативни кредитни стандарти. Растежът на жилищните заеми способства за нарастване на цените на жилищата, което в допълнение подтиква търсенето на заеми за финансиране на покупката им, показват от Българска народна банка.

В рамките на година общият размер на заемите за семействата е повишен с близо 2 милиарда лева Това е много повече от нарастването на заемите за бизнеса – с 5,5%, или с 1,6 милиарда лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР