Хората, страдащи от болести на обмяната, са с повишен риск

...
Хората, страдащи от болести на обмяната, са с повишен риск
Коментари Харесай

МЗ съветва: Хората, страдащи от болести на обмяната, да се ваксинират

Хората, страдащи от заболявания на обмяната, са с нараснал риск от тежко протичане, затруднения, хоспитализация, банкет в интензивно поделение и даже смъртност в резултат на заразяване с коронавирусната зараза. Това демонстрират насъбраният опит и направените изследвания от началото на пандемията от COVID-19, оповестиха от пресслужбата на Здравното министерство.

Болестите на обмяната са хронични болести, най-разпространените от които са захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване.

Единственият метод да се избегнат отрицателните последствия на ковид при тези пациенти, както и при всички останали хора, е те да бъдат имунизирани. Ето за какво те са една от предпочитаните групи за имунизация против COVID-19, като досега не са известни противопоказания за приложението на някоя от четирите утвърдени в Европейски Съюз ваксини. В тази връзка Експертният съвет по „ Ендокринология и заболявания на обмяната “ към министъра на опазването на здравето предлага имунизирането на пациенти със постоянни ендокринни болести като тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, Адисонова болест, хипофизарни аденоми, захарен диабет вид 1 и вид 2, затлъстяване и други

Важно е да се знае, че научните общности по ендокринология в целия свят, както и специалистите у нас са единомислещи във връзка с изгодата от протективните резултати на имунизациите против COVID-19. Така да вземем за пример имунизацията е от решаващо значение за хората със захарен диабет, като ги защищава от тежкото протичане и затрудненията, свързани с ковид.

Конкретно, за имунизирането против коронавирусната зараза на пациенти, диагностицирани с разнообразни заболявания на обмяната, е належащо да се обърне внимание на следното:
➡при слагането на ваксина против COVID-19 на пациенти с автоимунни тиреоидни болести би трябвало да се вземе поради функционалното положение на щитовидната жлеза, а не дотолкоз съответната болест. В частност, имунизацията при еутиреоидно положение се прави съгласно рекомендациите за цялото население, а при хипертиреоидизъм/хипотиреоидизъм - след реализиране на еутиреоидно положение.
➡към момента няма данни за нараснал риск от странични резултати след имунизация против COVID-19 при пациенти с надбъбречна непълнота или други хипоталамо-хипофизни и надбъбречни болести.
➡европейската референтна мрежа за редки заболявания показва като предпочитани за имунизация пациентите с редки ендокринни заболявания като примитивен алдостеронизъм и Синдром на Кушинг със съпътстващи артериална хипертония и захарен диабет, които покачват риска от усложнено протичане на инфекцията от COVID-19.
➡при заболели с Адисонова болест или вторична надбъбречна непълнота и съответно заместващо лекуване с кортикостероиди, не е нужна смяна на дозата на кортикостероидите преди имунизацията. При изява на странични резултати след имунизиране на пациенти с първична/вторична надбъбречна непълнота би трябвало да се съблюдават нормалните правила за повишение на дозата на субституиращата стероидна терапия под надзор на ендокринолог.
➡високият риск от затруднения при зараза с COVID-19 при пациенти, които одобряват имуносупресивна терапия с кортикостероиди за систематични болести, може да бъде понижен превантивно единствено посредством имунизация против болестта. Пациенти, при които е планувано лекуване с кортикостероиди по неспешни индикации, биха могли да отсрочат приложението им с две седмици след имунизацията (при липса на медицински риск) с оглед реализиране на по-добър имунен отговор.
➡за да се обезпечи дейно мускулно приложение на имунизациите против COVID-19, е целесъобразно имунизацията на пациенти с рисково затлъстяване да се прави с игли с по-голяма дължина (38 мм).

Специалистите са безапелационни, че пациентите с ендокринни и обменни болести е добре да се ваксинират против коронавирусната зараза, тъй като при вероятно заразяване за имунизираните рискът от тежко протичане на болестта внезапно понижава, споделят от Министерство на здравеопазването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР