Хората се събраха на религиозни празници и случаите на COVID-19

...
Хората се събраха на религиозни празници и случаите на COVID-19
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: 1% от населението е имало контакт с COVID-19

Хората се събраха на религиозни празници и случаите на COVID-19 скочиха. Това съобщи в студиото на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев.

„ В някои райони на нашата страна не бяха спазени разпоредбите, хора се събираха по доста за религиозни празници. Това беше повода за многото случаи през последните дни на предходната седмица. Те бяха от клъстерите в Северна България – област Шумен и в Южна България – Смолян “, посочи проф. Кантарджиев.

Той разясни че, по данни на Световната здравна организация, хората без признаци по-трудно заразяват близките. „ Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, само че към този момент се потвърди, че хората с леки прояви на болестта могат да заразяват, по тази причина би трябвало да сме бдителни “, добави Кантарджиев и изясни, че за момента е целесъобразно да се заобикалят контактите с хора на закрити места.

По думите му, в края на април е бил пикът на болестта от ковид в страната, а това в този момент е просто вълна. И припомни трите Д-та, които са най-ефикасни против болестта – стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност. Според него 1% от популацията е имало контакт с COVID-19. Той добави, че сега един болен заразява приблизително 12 други, т.е. коефициентът е 1,2, до момента в който преди два месеца коефициентът е бил 0,8. 

„ Няма да допуснем кривата да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме в точния момент и то тези, които би трябвало да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма ужасно – предприятието няма да затвори. ", казо още проф. Кантарджиев. В София няма всеобщо разпространяване сега, добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР