Хората се отърсват постепенно от предпазливостта при харченето и започват

...
Хората се отърсват постепенно от предпазливостта при харченето и започват
Коментари Харесай

НСИ: Хората пак купуват дрехи и обувки, но потреблението още е ниско

Хората се отърсват последователно от предпазливостта при харченето и стартират да купуват и артикули, които не са от първа нужда, като облекла и обувки, демонстрират данните на Национален статистически институт от началото на тази година. Според тях оборотът през януари при продажбите на текстил и кожени произведения се е нараснал сензитивно - с 37% по отношение на декември.
Продажбите в търговията на дребно като цяло са нарастнали, само че се движат нагоре с мудни темпове - по отношение на декември предходната година с 1.8%.
По-съществен растеж след облеклата и обувките има при търговията с фармацевтични и медицински артикули, както и козметика - 5.8%, както и с битова техника, мебели и други артикули за бита - 3.8%.
При потреблението на хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения нарастването е много по-слабо - с 1%. Покупките на компютри и телефони също леко се повишават - с 0.7% Ръстът е дребен, само че през декември е имало спад.
През януари онлайн извършването на покупки внезапно понижава. Спрямо предходния месец търговията посредством поръчки по пощата, телефон или интернет спада с 15.4%. Отлив от този тип извършване на покупки е имало и през декември, когато то е намаляло с 11.4%.
Годишните данни демонстрират, че потреблението още не може да се възвърне до равнищата от преди рецесията, провокирана от пандемията. Като цяло оборотите в търговията на дребно през януари са с 3.9% по-ниски от тези преди година. Но има наваксване в изоставането, защото през декември разликата на годишна база беше 11%.
Спрямо предишния януари в този момент най-вече изостава търговията с облекла и обувки - спадът е от 27.3%. Следват продажбите на автомобилни горива (-21.8%) и на медицински произведения (-8.7%). Значителен растеж има обаче при покупките на мебели и артикули за дома - с 6.1%. Това се дължи на работата от у дома и подхванатите поправки за превръщането на жилището в по-удобно и функционално пространство. При храните и напитките има растеж в продажбите от 2.7%. Но най-голямото нарастване на годишна база е при онлайн поръчките, които са се вдигнали с 23.5 на 100.
Производството през януари също леко нараства по отношение на декември - с 0.8%. Това се дължи главно на растежа при компютърната и информационната техника и електронните артикули (19.6%). Добър растеж имат и създадените различни на колите транспортни средства, които се качват с 18.5%. Преработващата индустрия се е вдигнала с 2.1%, а производството и разпределението на ток, парно и газ - с 1.2%. Добивната обаче спада с 13.1 на 100. Съществено понижение е записано при производството на тютюневи произведения - с 20.3%. На годишна база производството изостава с 3.4%.
Строителството има понижение на месечна база с 1.3%, а на годишна е с 6.4%. За година повдигането на нови здания регистрира спад от 11%, само че инженерното строителство, където са пътища и друга инфраструктура, се е повишило с 0.5%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР