Хората със зрителни увреждания са способни да променят предназначението“ на

...
Хората със зрителни увреждания са способни да променят предназначението“ на
Коментари Харесай

Слепите хора могат да използват зрителния кортекс за решаване на математически задачи

Хората със зрителни увреждания са способни да „ трансформират предназначението “ на региона от мозъка, която дава отговор за зрението, с цел да вършат математически калкулации. Откритието е изненадващо, тъй като нормално зрителният кортекс обработва единствено цветовете и формите, които виждат очите.

Ново проучване демонстрира, че сходни модели, могат да се открият както и при слепите, по този начин и при зрящите хора, когато вземат решение математически задания, което допуска, че „ визуализацията “ на математически задания не зависи от предишните образни претърпяния.

„ Зрителният кортекс е тази антична конструкция, която постоянно е обработвала зрението, и човек би помислил, че тя не може да се промени “ - споделя Шипра Канджлия от университета „ Джон Хопкинс “ пред New Scientist – „ Но след това откривате, че тя се трансформира. “

Учените са изследвали с функционален ЯМР скенер 36 доброволци, 17 от които са били слепи по рождение. По време на сканирането участниците трябвало да вземат решение лесни аритметични задания мислено (зрящите са били превръзки на очите).

Оказва се, че мозъчната интензивност е удивително сходна, що се отнася до класическото култивиране на цифри, като се изключи едно. При незрящите участници зрителната кора е била дейна по време на аритметичните калкулации и колкото по-трудни били въпросите, толкоз по-високо е равнището на тази интензивност. И, колкото и да е необичайно, при зрящите участници казусът не е подобен.

„ Мрежата, която обработва числата, се развива изцяло без значение от зрителния опит “ - споделят учените в прес известието си. „ Тези слепи хора не се виждали нищо през живота си, само че имат същата мрежа, както и тези, които виждат. “

А гъвкавостта на мозъка в това отношение значи, че той може да трансформира предназначението си с цел да поеме всевъзможни задания.

„ Ако можем да накараме зрителния кортекс да счита, по принцип можем да накараме всяка част от мозъка да прави всичко “ - споделя различен член на екипа, Марина Бедни.

Миналата година, друго проучване, на учени от университета Джон Хопкинс, открива, че незрящите деца употребяват зрителния кортекс за обработка на речта.

„ При някои условия, елементи от мозъчната кора поемат функции, разнообразни от тези, които са типитчни за тях “ - споделя невроученият Ребека Сакс.

Което естествено води до въпроса – какъв брой еластичен е човешкият мозък и какви са границите на новите качества, които може да усвои?

Нямаме самообладание да забележим накъде водят тези проучвания.

Източник: Science Alert

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР